Jelentősen csökkent a forinthitelek kamata márciusban

Vágólapra másolva!
Márciusban folytatódott a forinthitelek térnyerése, ami elsősorban a csökkenő kamatszintnek köszönhető - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Februárhoz hasonlóan márciusban is növekedett a lakosság által felvett forintaalapú lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek összege.

A forintalapú hitelek aránya az újonnan folyósított hiteleken belül 56 százalék volt a múlt hónapban - derül ki a jegybank pénteken publikált jelentéséből. (A lakáshiteleken belül 35 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 61 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 96 százalék a forintalapú konstrukciók aránya.)

Egy éve még 15 százalék felett jártak a kamatok

Az új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója 11 százalék közelébe csökkent. Ez februárhoz képest jelentős, közel 1 százalékpontos csökkenést jelent és jóval alulmúlja az egy évvel ezelőtti, 15 százalék feletti értékeket, ami egyértelműen az jegybank kamatcsökkentéseinek köszönhető.

Az euróalapú lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója valamivel 9 százalékot meghaladó februári szintről kevéssel 9 százalék alá süllyedt. A svájcifrank-alapú lakáshiteleknél a múlt hónaphoz képest nem történt változás, a mutató valamivel 6 százalék felett maradt.

A háztartások forint- és eurobetéteinek átlagos kamatlábai nem változtak és az új szerződések értéke az euróbetéteknél növekedett, míg a forintbetéteknél esetében csökkenés ment végbe. Utóbbi folyamat szintén az alapkamat mérséklődésével indokolható.