Hullámvasutazott a forint - 17. hét

Vágólapra másolva!
A forint rég nem látott hullámzást mutatott a héten, ami mögött a görög válság és a további leminősítések állnak, pedig a hét elején még a Fidesz választási győzelmének örült a piac. A tőzsde felülteljesített a versenytársakhoz képest, a hét érdekessége az OTP közgyűlése volt, amelyen Csányi Sándor lehetséges felvásárlásokról is szót ejtett - heti piaci összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Az euróval szemben hétfőn még jól tartotta magát a forint, ekkor a bizakodó piaci hangulatra ráerősített a Fidesz győzelme is. Kedden azonban Görögország és Portugália leminősítésének hírére az elmúlt napok folyamán szinte folyamatosan gyengült a forint.

Szerdán a forint rég nem látott zuhanást mutatott, nap közben az árfolyam 272 fölé is szaladt. Később visszaerősödés következett, a görög válsággal kapcsolatos negatív hangulat viszont végig megfigyelhető volt a piacokon, az árfolyamokra gyakorolt hatása azonban mérséklődni látszott. Pénteken ismét gyengült a forint az euróval szemben, így összességében 5 forintos mínusszal zárt a hazai deviza. A dollárral szemben is látványosan elmozdult a forint, a héten 206 forintért is adták a zöldhasút, de péntekre 200 forintig tért vissza a jegyzés.

A forintnak nem tett jót a Magyar Nemzeti Bank körüli nyilatkozatháború sem. Orbán Viktor "offshore-lovagoknak" nevezte a jegybanki vezetőket, Simor András elnök azonban bejelentette, hogy a támadások ellenére sem mond le hivataláról. A Fidesz nekimehet az MNB-nek, de egy éven belül amúgy is a saját szájíze szerint alakíthatja a monetáris politikáért felelős tanácsot.

Felülteljesítő BUX

A hét elején még hatással volt a választások második fordulója utáni piaci optimizmus, a befektetők ugyanis örömmel fogadták a Fidesz kétharmad fölötti győzelmét. Ettől ugyanis stabil kormányt és a kétharmados többséget igénylő reformok megvalósítását várják. Hétfőn a BUX ennek megfelelően a nyugati indexeket felülmúlva zárt. A pozitív hangulat a hét további részében is éreztette hatását, amit az mutat, hogy kedden például a görög válság miatti rosszabb befektetői hangulat ellenére is felülteljesítő maradt a pesti tőzsde.

A hét fekete napja szerdán volt, amikor a görög hírek és a mentőcsomag csúszásáról, a továbbiak a portugál és spanyol leminősítésekről szóltak. Ekkor az OTP 3,8 százalékot bukott, a Magyar Telekom kereskedését pedig nap közben fel kellett függeszteni, mivel 10 százalék feletti elmozdulásnál ez a szabály. A papír végül 9,85 százalékos veszteségen állt meg nap végére. Ebben viszont első sorban az osztalékfizetés játszott szerepet, mivel a kifizetés miatt automatikusan levonódott a 74 forint osztalék. A Telekom papírok 720 forinton zártak a héten.

OTP tervek

A Mol ellenállónak bizonyult a nagy kilengések ellen, viszonylag stabil pályán erősödött a héten és 20 550 forinton várja a jövő hétfői piacnyitást. Az OTP, amely pénteken tartotta éves rendes közgyűlését, 7180 forinton zárt, ez azonban alacsonyabb, mint a hét elején, viszont jóval magasabb, mint a szerdai zuhanás után, amikor 7000 forint alatt is megfordult a jegyzés.

Az OTP közgyűlésén az igazgatóság nem tudta megvalósítani elképzelését, amelyen 10 százalékra mérsékelték volna az egy tulajdonosi csoportra jutó szavazati arány maximumát. Információk hangzottak el viszont a cég céljairól, eszerint jövőre már fizetnének osztalékot, ha jól megy az idei üzlet, valamint felmerült egy magyar és egy román kisbank felvásárlása is.