Matolcsy: Célunk a háromgyerekesek adómentessége

Vágólapra másolva!
Mindenekelőtt a képzetlen embereknek szeretnének munkalehetőséget kínálni: 850 ezer embert foglalkoztatna a Fidesz a lakásépítések, energiahatékonyságot szolgáló felújítások és mezőgazdasági programok keretében - derül ki a Heti Válasz Matolcsy Györggyel készített interjújából. A kormányra kerülő párt első számú gazdaságpolitikusa kritizálta a jegybankot, valamint állította, hogy törekszenek a legalább három gyerekes szülők adómentességére.
Vágólapra másolva!

"Csak közgazdasági és csak adózási technikákkal nem lehet, de ezek nélkül sem" - válaszolta Matolcsy György arra a kérdésre, hogy alkalmas-e az adórendszer alakítása demográfiai problémák kezelésére. A politikus hozzátette, hogy öt feltétel teljesülését tartja fontosnak ahhoz, hogy megfordítható legyen a népesség fogyása.

Első sorban elérhető otthonra van szükség szerinte, segíteni kell a kismamák munkába való visszatérését, harmadik helyre sorolja az adózási kérdéseket, negyedikre az óvodai és bölcsődei ellátás javítását, végül divattá tenné a gyermekvállalást. Az adózással kapcsolatban Franciaországot nevezte meg követendő példaként: ott a legalább három gyermeket nevelő családokban a szülőknek nem kell adót fizetnie. "Nekünk is ez a célunk" - mondta erre Matolcsy.

A devizahitelesek védelméről azt mondta, hogy fel kell függeszteni a kilakoltatásokat. "Nem lehet egy országot talpra állítani úgy, hogy közben emberek százezrei veszíthetik el fejük fölül a tetőt" - vélte Matolcsy György. A kialakult helyzetért az államot és a bankrendszert tette felelőssé élen a Magyar Nemzeti Bankkal: "bűnös felelősség terheli a jegybank vezetését és a Gyurcsány-Bajnai-kormányt azért, hogy tétlenül nézte a devizahitelek elszaladását".

A programja szerint a gazdasági növekedés középpontjába a vállalkozásokat tenné a Fidesz, erről szól a választások előtt aláírt vállalás is, amelyet a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége ajánlott a Fidesz számára. Ebben szó volt egy négy éves vállalkozói és hat éves lakossági adócsökkentésről.

Matolcsy György határozottan igent mondott arra kérdésre, hogy lesz-e idén adócsökkentés. Szerinte két lépcsőben valósul meg az adóreform: idén elindul az adócsökkentés, jövőre pedig életbe lép a családi alapú adózás rendszere. A változás szerinte három pillérre fog épülni: az egyszerűsítésre, az adók számának és mértékének csökkentésére, valamint az adózók körének kiszélesítésére.

Az uniós forrásokkal megtámogatott új Széchenyi Terv új pályázati rendszerrel fog indulni, de idén még csak kisebb változtatásokat valósítanak meg. Az adócsökkentés és a gazdaságfejlesztésétől azt várják, hogy a képzetlen munkaerő ma 19 százalékos foglalkoztatási rátája jelentősen növekszik.

"850 ezer embert szeretnénk az új pályázatok, a beinduló lakásépítések, az energiahatékonyságot szolgáló felújítások, valamint a belföldi mezőgazdasági programok révén munkához juttatni" - mondta a politikus. Matolcsy György szerint 25 kitörési pont van a high-tech ipar terén, ezen közül is a legfontosabbnak az egészségipart tartja.

A vidéki vállalkozások támogatására megerősítenék a "jelentős helyismerettel rendelkező" takarékszövetkezeteket, hogy nagyobb szerepet játszhassanak a gazdaságélénkítésben. Az energiahatékonysági programok pénzügyi támogatására pedig egy zöldbankot hoznának létre a Magyar Fejlesztési Bank leányaként.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelét két szempontból is nyomasztónak tartja Matolcsy: egyrészt a felvett összeg nagyság miatt: szerinte emiatt ugrott 80 százalék fölé az államadósság, valamint amiatt is, hogy az intézmény a "leköszönő kormány megbízhatatlan számainak foglya". Szerinte az IMF még ha sejti is, hogy tarthatatlan a 3,8 százalékos hiány, az új kormány megalakulásáig ezt nem mondhatják ki.

Matolcsy azzal zárja a Heti Válasz interjúját, hogy 6-12 hónapot kell várni addig, amíg az első pozitív jelek megjelennek a gazdasági fordulat után, de 2013-ra - "hiszi és reméli", hogy - már "mindenki érezheti az eredményeket. Szerinte a csodavárás érthető és helyes, de az csak négy év alatt fog megszületni.