Több pénze van fogyasztásra a szlovákoknak, mint a magyaroknak

Vágólapra másolva!
A magyar háztartások többet költenek a lengyeleknél, de kevesebbet a szlovákoknál és a cseheknél.
Vágólapra másolva!

A válság 2009-ben a személyes fogyasztási kiadásokat sem kímélte: a magyar háztartások 3,5 százalékos esést könyveltek el. A magyarok évenkénti 10 400 eurós kiadása megelőzi a lengyel háztartásokét, de elmarad a szlovákokétól - derül ki a RegioPlan Consulting elemzéséből.

A felmérésben szereplő régiós országok közül a legtöbbet az osztrákok költenek, akik csaknem 35 ezer eurót adtak ki tavaly háztartásonként fogyasztásra. Az osztrákokat a szlovénok követik 22 700 euróval, majd pedig a horvátok következnek 11 700 euróval. Több mint 11 ezer eurót költöttek fogyasztásra tavaly a szlovákok és a csehek is (11 400, illetve 11 200 eurót). A lengyel háztartások 9000 eurós kiadással szerepelnek a listán, a románok 7000 euróval, az ukránok pedig 2600 euróval.

A kelet- és dél-európai országok legtöbbjénél a személyes fogyasztási kiadások csupán mérsékelten növekedtek 2009-ben, pár országnál pedig stagnálást vagy enyhe visszaesést lehetett tapasztalni. Bár a jövőben a növekedés mind a gazdasági fejlődés, mind a személyes fogyasztás területén veszíthet tempójából, "Kelet-Európa felzárkózása még bőven nem ért véget" - mondta Hanna Bomba-Wilhelmi, a RegioPlan Consulting cégvezetője.