Hároméves segélyprogramot kínál Görögországnak az IMF és az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap három évre szóló programot tervez Görögország megsegítésére - jelentette be szerda este az IMF vezetője és a német kancellár. Angela Merkel közölte: tartós megállapodásra van szükség, mert nem csak Görögországról van szó, a tét az euró és az eurózóna stabilitása. Arról, hogy konkrétan mekkora összegű hitelcsomagról van szó csak a tárgyalások után nyilatkoznak az érintett felek.
Vágólapra másolva!

Ha sikerült megállapodni Görögországgal, akkor az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap hároméves segélyprogramot javasol - erősítette meg szerda este Berlinben a német kancellár és a Nemzetközi Valutaalap vezetője Angela Merkel és Dominique Strauss-Kahn azután, hogy a legtekintélyesebb nemzetközi gazdasági, illetve pénzügyi szervezet vezetői közösen tárgyaltak Görögország megsegítéséről.

A csúcstalálkozó fő napirendi témája eredetileg a gazdasági válságból való kilábalás volt, a sajtókonferencián a görög adósságválság mindent háttérbe szorított. Arról sem Merkel kancellár, sem Strauss-Kahn nem nyiltakozott, hogy a hároméves program keretében mekkora összegű hitelcsomagot kap Görögország.

Az euróövezet stabilitása a tét

Angela Merkel közölte, amíg a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Bizottság és az athéni kormány között nem születik megállapodás a görög vállalásokról, addig a három évre tervezett segélyprogram összegéről sem kíván semmi konkrétumot elárulni.

Strauss-Kahn és a német kancellár is utalt arra, az idő sürget, a tárgyalások mielőbbi befejezésére, és lehetőség szerint eredményes megállapodásra van szükség. Ez utóbbival összefüggésben mind Merkel, mind Strauss-Kahn derűlátóan nyilatkozott. Tartós megállapodásra van szükség, hozzátéve, hogy nem csupán Görögország, hanem az euró, illetve az euróövezet stabilitása a tét - mondta Merkel.

A kancellár asszony nem volt hajlandó véleményt mondani a Görögország és Portugália után Spanyolországot is leértékelő hitelminősítő intézetek tevékenységéről, mondván kancellárként ez nem feladata. Hasonlóan foglalt állást az IMF vezetője is, annyit azonban hozzátett, hogy értékelésüket nézete szerint óvatosan kell kezelni. A német kancellár mind a nemzetközi pénzügyi, mind a görög válság legfőbb tanulságaként említette azt, hogy minden egyes országnak nagyobb figyelmet kell szentelnie az egészséges állami pénzügyeknek. Úgy ítélte meg, hogy az euró, illetve az euróövezet stabilitásának biztosítása valamennyi tagállam kötelessége.

Ausztria kész többet adni

Merkel és Strauss-Kahn görög segélyprogramról szóló bejelentését megelőzően Josef Pröll, osztrák pénzügyminiszter közölte: Ausztria kész lenne magasabb hozzájárulást is fizetni abban az esetben, ha megemelnék a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segélyt.

Az osztrák államnak kétmilliárd eurós keret áll rendelkezésére a segély esetleges megemelésére. Először azonban meg kell várni az EU és az IMF ajánlásait - tette hozzá Pröll. Ewald Nowotny az osztrák jegybank elnök pedig közölte: a görög válság viszonylag kevés hatással van az osztrák bankokra. Az osztrák pénzintézetek kitettsége Görögországban mintegy négymilliárd euró, ez viszonylag kevés - tette hozzá Nowotny.

A görög válságról szóló cikkek itt láthatók.