Demján szerint nem szabad csodát várni az új kormánytól

Vágólapra másolva!
A magyarországi fellendüléshez forrásokra, a likviditás bővítésére van szükség - jelentette ki szerdán Demján Sándor üzletember, aki egyúttal óva intett az új kormány megalakulása utáni csodavárástól. Demján szerint a vállalkozások adóterhelését négy, a lakossági adókat pedig hat év alatt lehet a régiós átlagszintre csökkenteni.
Vágólapra másolva!

Alapkérdés az országban a likviditás bővítése, amelyhez belső és külső forrásokra van szükség. ezzel lehetne beindítani a növekedést - mondta szerdán Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke, akit újraválasztottak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének.

Az üzletember óva intett az új kormány felállását követő "csodavárástól", és úgy vélekedett, hogy a vállalkozások esetében négy, a lakosságnál hat év alatt lehet az adókat a régió átlagos szintjére levinni.

Jegybanki forrásokat is fel lehetne használni

A gazdasági növekedés beindításához forrás lehet, ha növelik a költségvetés hiányát, de ez nem szerencsés megoldás. Utalt az amerikai központi bank (Fed) elnöke, Ben Bernanke szavaira, aki szerint a válság idején a jegybankelnök egyet tehet, "két kézzel szórja a pénzt a gazdaságba". Magyarországon is a jegybanki forrásokat a gazdaság élénkítésére kellene felhasználni - mondta Demján.

Az a társadalmi irigységet is száműzni kell, amely eddig jellemzően az uniós források elosztásánál jelent meg. A vállalkozások tőkehiányát pótolni lehetne az uniós pénzekből, mint ahogyan ezt más országok is tették. Példaként erre Portugáliát és Írországot említette. Az elnök véleménye szerint "Magyarország hálás lehet a Nemzetközi Valutaalapnak", amelynek pénzügyi segítsége nélkül kétmillió munkanélküli lenne az országban, és a jövedelmek értéke, a vagyonok nagysága jelentősen csökkent volna.

A ténylegesen rászoruló társadalmi réteget támogatni kell, a fizika munka becsületét pedig vissza kell adni az országban - mondta Demján és hozzátette: a fiatalok egy része elmegy Magyarországról, és máshol keresi a megélhetését. Ezen a helyzeten változtatni kell, itt kell számukra megteremteni a boldogulás lehetőségét - mon