Elijeszti a spekulánsokat a görög miniszter és rákaptak a Toyota-papírokra - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Egy lapértesülés szerint a korábban várt veszteség helyett nyereséggel zárhatja üzleti évét a Toyota. Kína befolyása nőtt a Világbankban - írják a külföldi gazdasági lapok.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hónapokban rendre az visszahívásokat bejelentő Toyota hétfőn remekül szerepelt a tokiói értéktőzsdén. A Nikkei japán gazdasági lap szerint ugyanis az autógyártó vállalat a március végén zárult üzleti évében a korábban előre jelzett 20 milliárd jenes veszteséggel szemben 50 milliárd jen nyereségre számíthat - írja a Marketwatch. A hír nyomán a Toyota-papírok meglódultak, a kereskedés derekén több mint 3 százalékos pluszban is voltak, ami jóval meghaladt az irányadó index 2 százalékos többletét.

Az ázsiai tőzsdék, köztük a japán mutató hét hete a legjelentősebb pluszt érte el hétfőn. Az optimizmus a már említett Toyota-előrejelzés mellett annak köszönhető, hogy a befektetők kevésbé félnek Görögországtól, miután az európai ország pénteken hovatalosan is kérte az Európai Unió és a Nmezetkzi Valutalap segítségét. Emellett jen is gyengült, ami az exportőrök megítélését javította - olvasható a Bloomberg összeállításában.

A görög pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu a Ne,mzetközi Valutaalap és a Világbank hétvégi tanácskozása után bejelentette, várhatóan május elejére dolgozzák ki a Görögország megsegítését célzó mentőcsomag részleteit. "Az adósságok átstrukturálására nem lesz szükség, és Görögország ne hagyja el az euróövezetet" - írják a gazdasági lapok, köztül például, a Marketwatch. A Business Week pedig idézi a görög pénzügyminisztert, aki azt mondta: nem célszerű megtámadni Görögországot, nem érdemes ellene spekulálni, aki így tesz, az el fogja veszíteni a pólóját is.

Megváltozott több ország, köztük Kína szavazati aránya a Világbankban, ezzel együtt a hozzájárulások mértéke is módosult. Bár két legbefolyásosabb állam, az Egyesült Államok és Japán továbbra is 16, illetve 8 százalékkal szavaz, de Kína lett a harmadik, szavazati aránya 2,77 százalékról 4,42 százalékra emelkedett, ezzel megelőzött olyan országokat, mint az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország. Robert Zoellick, a Világbank elnöke közölte: a Kína részesedésemelése a kínai gazdaság bővülésével magyarázható - derül ki a Reuters összefoglalójából.