A Fidesz-győzelem is segíti a pesti tőzsdét

Vágólapra másolva!
Jó hangulatban indult a kereskedés a részvénypiacokon, így a nemzetközi tőzsdeindexek mellett a BUX is emelkedéssel nyitott.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a hétfői nyitás után 1,6 százalékkal 24 865 pontra erősödött.

Valamennyi vezető részvény drágult. Az OTP Bank árfolyama 2,4 százalékkal 7220 forintra emelkedett, a Mol 1,7 százalékkal 20 230 forintra erősödött. A Magyar Telekom 0,4 százalékkal 803, a Richter pedig 1,4 százalékkal 43 800 forintra drágult.

Jó a hangulat

Német Sándor, a Buda-Cash kereskedelmi igazgató-helyettese elmondta: a magyar piacon már beárazták a választások eredményét. Az elemző szerint a piacot most a pozitív görög fordulat mozgatja, elsősorban az, hogy előreláthatólag nem lesz szükség az adósság átütemezésére. A fejlődő országok piacain is pozitív a hangulat, ami szintén húzhatja a magyar börzét.

Kovács Roland, az Equilor elemzője szerint is pozitív várakozások uralják hétfőn a magyar tőzsdét. Úgy vélte a Fidesz választási győzelmét pozitívan fogadták a befektetők, amit a forint árfolyamának erősödése is mutat. A magyar fizetőeszköz erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben, a közös európai deviza hétfőn reggel 262,08 forintos árfolyamszintet is érintettel, miközben múlt pénteken reggel 265 forintnál járt a kurzus. A Magyarország kockázati megítélését mutató, a magyar államdósságra köthető biztosítási termék, az úgynevezett CDS-ek felára eközben lényegében nem változott a pénteki állapotokhoz képes és továbbra is 185 bázisponton áll. Az Equilor elemzője ugyanakkor hozzátette: a görög pénzügyi válság még nem oldódott meg, ami elbizonytalaníthatja a befektetők egy részét.

Meglepetést is okozhat a Fidesz

A Fidesznek nagyon erős kétharmada van, amely sok jót és sok kárt is tehet az országnak - írja piaci kommentárjában az Erste. A nyilatkozatok alapján azt látjuk, hogy a Fidesz vezetők érzik a felelősség és a feladat súlyát. A Fidesz várhatóan kihasználja ezt az előnyt, hogy az elmaradt államháztartási-, egészségügyi-, oktatási-, nyugdíjreformokat végrehajtsa. A jelenlegi piaci hangulatban nincs akadálya annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank csökkentse az alapkamatot, sőt, a következő időszakban újabb kamatvágásokra is sor kerülhet. Ez pedig pozitív a kötvényekre és a részvényekre is - vélik az Erste elemzői, egyúttal hozzáteszik: a Fidesz pontos programját nem ismerjük, így a párt meglepetést is okozhat.

A másik fontos tényező, hogy tovább tart a görögökhöz köthető eufória, hiszen akár már néhány napon belül hitelt kaphat Görögország. Habár Strauss Kahn, az IMF főigazgatója azt mondta, hogy reformokat vár a görögöktől, a kedélyeket le is hűtötte azzal, hogy a pénzt a kellő időben fogják a görögök megkapni. Mindenestre Görögország kapitulációjával megnyílt a tér, hogy a görögök komoly reformintézkedéseket hajtsanak végre - derül ki az Erste elemzéséből.