Drágább benzinnel fenyeget a louisianai környezeti katasztrófa

Vágólapra másolva!
Rövid távon ugyan nem kell jelentős árhatással számolni, de hosszabb távon felfele mutató kockázatot jelent az olajpiacon, hogy a Mexikói-öbölben felrobbant és elsüllyedt egy olajfúró torony.
Vágólapra másolva!

Környezeti katasztrófával fenyeget a Mexikói-öbölben a múlt héten felrobbant olajfúrótorony, főleg, hogy a rossz idő miatt fel kellett függeszteni a tenger tisztítását - írja a BBC. A BP olajcég tornya a louisinai partok közelében robbant fel, aminek következtében mintegy ezer hordó olaj ömlött as tengerbe.

A BBC szerint 11 olajmunkást még keresnek, mintegy 100 BP-munkavállalót pedig kimentettek. A torony 36 órán keresztül égett a robbanás után, majd elsűllyedt a tengerben.

A Dow Jones szerint az olajárra rövid távon ugyan nem lesz hatása a robbanásnak, de hosszabb távon érdemes ezzel számolni. A louisianai katasztrófa azért hathat az olajárra, mert a potenciális környezet károk miatt könnyen azzal járhat, hogy megbukik Barack Obama ambíciózus terve, miszerint kiterjesztenék a partmenti fúrásokat az Egyesült Államkban. Amennyiben valóban akadályok gördülnének a partmenti fúrások elé, az drágíthatja az olajat, áttételesen pedig arkár a benzint is.

Az amerikai könnyűolajjal hétfőn reggel 85,28 dolláron kereskedtek, ami 16 centes emelkedést jelentett napi szinten, a londoni Brent ára pedig 25 centtel 87,50 dollárra ment fel. A hétfői áremelkedést a globális felíveléssel kapcsolatos optimizmus erősödése magyarázta.