Folytatódik a forinterősödés

Vágólapra másolva!
Hétfőn is folytatódott a forinterősödés a kedvező hangulatnak köszönhetően. Az euró bőven 263 forint alá került.  
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel, pár perccel 8 óra után 262,50 forinton jegyezték az eurót a devizapiacon, ekkor a dollárért 196,40, a svájci frankért pedig 184,90 forintot kértek a kereskedők.

Pénteken napközben fokozatosan erősödött a forint köszönhetően annak, hogy Görögország bejelentette, segítséget kér az Európau Uniótól és a Nemzetközi Valutalaptól (IMF). Péntek kora este 263,70 forintnál tartott az euró, tehát azóta több mint egy forinttal lett olcsóbb a közös európai deviza.

Irány a 261 forintos euró

A forinterősödéshez hozzjárult, hogy a hétvégén kiderült, a Görögországnak szánt pénzügyi mentőcsomagot május elején már lehívható lesz, azaz éppen időben a lejáró hitelek törlesztése megoldható lesz a hitelkeretből. A görög pénzügyminiszter pedig közölte: "aki a görög fizetésképtelenségre játszik a piacon, az a rajta lévő inget is el fogja veszíteni".

A forint drágulásához hozzájárulhatott az is, hogy a választások második fordulójában biztossá vált, a Fidesznek kétharmados többsége lesz a parlamentben, így végre tudja majd hajtani a szükséges reformokat, amelyekre a befektetők várnak. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfőn kora délután - 14 órakor - dönt az alapkamatról, a piaci elemzők biztosra veszik, hogy a magyar jegybankárok 25 bázisponttal, soha nem látott szintre csökkentik a kamatszintet. A jegybanki kamatcsökkentést több tényező is indokolja, részben a forint viszonylagos ereje, a kedvező inflációs kilátások, a stagnáló gazdaság ösztönzésének szükségessége, valamint a magyar államkötvények viszonylag magas hozama. A devizakereskedők szerint a hétőn folytatódhat a forinterősödés, az euró árfolyama akár az erősö ellenállást jelentő 261-262 forintos jegyzés alá kerülhet.