Oroszország és Ausztria megállapodott a Déli Áramlatról

Vágólapra másolva!
Megállapodást kötött szombaton Bécsben Ausztria és Oroszország a Déli Áramlat gázvezeték ausztriai szakaszának építéséről.  Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök élesen bírálta a Déli Áramlat riválisát, a Nabucco-projektet. Az osztrák kormányfő azt mondta: Ausztria mindkét gázvezetékben érdekelt, és nem lát érdekkonfliktust a kettő között.
Vágólapra másolva!

Ausztria és Oroszország szombaton Bécsben, a két ország miniszterelnöke, Werner Faymann és Vlagyimir Putyin jelenlétében megállapodást írt alá a Déli Áramlat gázvezeték - az Európai Unió által szorgalmazott Nabucco vetélytársa - ausztriai szakaszának építéséről. A megállapodást Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági és Szergej Smatko orosz energetikai miniszter látta el kézjegyével.

A közös sajtókonferencián Putyin élesen bírálta a Nabucco-projektet. Azt mondta, hogy értelmetlen és veszélyes szállítási szerződések nélkül gázvezetéket építeni. Faymann viszont azt mondta, hogy Ausztria mindkét gázvezetékben érdekelt, és nem lát érdekkonfliktust a kettő között. Szerinte Ausztriának több lehetősége van, és ezeket "nem játssza ki egymás ellen". Emlékeztetett arra, hogy Ausztria gázszükségletének 70 százalékát Oroszországtól szerzi be. Közölte, hogy a földgáz a megújuló energiák kiegészítésére szolgálna, tározókban tartanák, és szükség esetén a hazai energiaszükséglet kielégítésére használnák.

A Déli Áramlat gázvezetéket az orosz Gazprom az olasz Eni céggel közösen tervezi. A vezeték a Fekete-tenger alatt, Ukrajna megkerülésével Bulgáriába, majd onnan elágazással Magyarországra és Ausztriába, illetve Görögországba és Olaszországba juttatna földgázt. Kapacitása kezdetben évi 31 milliárd köbméter lenne, amely később 63 milliárdra emelkedne. Az első szállításokat 2013-ra tervezik.

A Nabuccón - Oroszország megkerülésével - 2014-től szállítanának földgázt a Kaszpi-tengertől Európába. Az EU által támogatott gázvezeték mintegy 8 milliárd euróba kerül. Oroszország bírálja a projektet, és megállapodást igyekszik elérni a reménybeli szállító országokkal, hogy gázexportjukat a Déli Áramlaton keresztül bonyolítsák.