Bemutatták az új százdolláros bankót

Vágólapra másolva!
Új százdolláros bankjegyet mutattak be az Egyesült Államokban, bíróság elé állítják az egyik leggazdagabb kínai üzletembert, Washingtonnak új szövetségesei akadtak a Peking elleni küzdelemben - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Új dizájnolású és új biztonsági elemekkel ellátott 100 dolláros bankót mutattak be az Egyesült Államokban - közölte a Reuters. Az új bankjegyeket 2011 februárjában vezetik majd be a mindennapi forgalomba, és nagyvonalakban hasonlítani fog a tradicionális verzióra - azaz Benjamin Franklin arcképe lesz majd rajta.

A Federal Reserve (Fed) bejelentése szerint a legfontosabb cél a hamisítások visszaszorítása, az új bankó ezért több olyan biztonsági elemet is tartalmaz, amit nehéz és drága reprodukálni - ilyen például a háromdimenziós biztonsági csík, vagy épp a nézési szög változásával együtt mozgó 100-as felirat. A 100 dolláros az egyik legtöbbet hamisított bankjegy a világon, és a legnagyobb névértékű amerikai pénz, amiből jelenleg - legálisan - 6,5 milliárd van forgalomban.

Bíróság elé állítják az egyik leggazdagabb kínai üzletembert, a vád bennfentes kereskedelem - adta hírül a BBC. Az 1300 üzletből álló elektronikai bolthálózatot alapító és üzemeltető Huang Guangyu tavaly január óta előzetesben van.

A kínai oligarchának tartott üzletember vagyona a becslések szerint 2,7-3,6 milliárd dollár, amit ingatlanbefektetésekkel alapozott meg.

Kínának egyre nagyobb nyomással kell szembe néznie a jüan árfolyamával kapcsolatban. A Financial Times (FT) szerint a kínai pénz felértékelését sürgető Egyesült Államoknak a fejlődő államok körében akadtak szövetségesei, mégpedig India és Brazília személyében.

Forrás: AFP

Így néz majd ki az új 100 dolláros bankjegy