Újabb kamatvágást várnak az elemzők

Vágólapra másolva!
Ha a Reuters által megkérdezett elemzők elsöprő többsége nem téved, hétfőn még lejjebb szállítja a már így is rekord alacsony szinten, 5,50 százalékon lévő alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa. Az év végéig viszont már kevés további vágás várható.
Vágólapra másolva!

Ismét 25 bázisponttal csökkenti a jegybank az irányadó alapkamatot, a Reuters által megkérdezett elemzők zöme szerint. A hírügynökség felmérésében a csaknem harminc szakértőből csupán négy vélekedett úgy, hogy az MNB monetáris tanácsa hétfői kamatdöntő ülésén változatlanul hagyja a jelenlegi, 5,50 százalékos alapkamatot.

Az előrejelzésekhez kapcsolódó kommentárok között találni olyat is, mely szerint mivel a tanács a parlamenti választások második fordulója után fog ülésezni, az eredmény és az arra adott piaci reakció ismeretében az 50 bázispontos csökkentést is megkockáztathatja a jegybank.

Az év végi kamatszintre vonatkozó jóslatok között már nagyobb a szórás, a konszenzus 5 százalék körül van, vagyis az elemzők szerint lassan megáll a 2008 októbere óta tartó lazítási trend. Az MNB márciusban csökkentette korábban soha nem látott alacsony szintre az apalkamatot.