Kilencszáz millió dollárral verte át ügyfeleit a floridai mágnás

Vágólapra másolva!
Újabb befektetési csalás miatt emeltek vádat egy amerikai üzletember ellen, aki 900 millió dollárral verte át hatvan ügyfelét.
Vágólapra másolva!

Újabb értékpapírokkal csaló üzletember ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban: Nevin Shapiro, floridai mágnásról kiderült, 900 millió dollár értékben csapta be ügyfeleit - közölte az amerikai tőzsdefelügyelet szerdán.

A Capitol Investments nevű befektetési cég alapítója és vezetője olyan értékpapírokat adott el befektetőknek, amelyekből állítása szerint cége élelmiszerüzlet-ágazatát fejlesztette.

Ehelyett azonban - a pilótajátékhoz hasonló - úgynevezett Ponzi-trükköt alkalmazva az újabb befektetők pénzéből a korábbi befektetőket fizette ki. Az értékpapírcsalással és pénzmosással vádolt tekintélyes üzletember a biztos befektetés és a kiemelkedően magas hozamok ígéretével verte át hatvan ügyfelét.

Sokan követték Madoffot

A 41 éves Shapiro az elcsalt pénzből fényűző életmódot folytatott, legalább 35 millió dollárt saját céljaira fordított. Vásárolt magának például egy 5 millió dolláros villát Miami Beachen, 1,5 millió dolláros jachtja volt, és pazarlóan ruházkodott, miközben bőkezűen támogatott egy profi kosárlabda csapatot. Az üzletember hamis számlákkal és megrendelésekkel igazolt a befektetők előtt nem létező vásárlásokat.

Alig egy hete egy olyan vállalat vezetője ismerte el bűnösségét, amely ortodox zsidó befektetőkre specializálódott, 1200 ügyfelét csapta be Ponzi-csalással, 255 millió dollárt csalva ki tőlük. A chicagói központú WexTrust cég vezetői kereskedelmi célú ingatlanügyletek álcája mögött a befektetők pénzéből saját maguk profitáltak, illetve - a piramisjátékhoz hasonló séma alapján - a korábbi befektetőket fizették ki.

Két hete hirdettek ítéletet egy másik Ponzi-csaló ügyében; Tom Petters 52 éves minnesotai üzletemberre egy 3,65 milliárd dolláros csalásért 50 év börtönt róttak ki. Januárban egy volt dél-floridai ügyvéd vallotta bűnösnek magát ugyancsak Ponzi-csalásban; több mint egymilliárd dollárt csalt ki ügyfeleitől. Ügyében még nem szabtak ki büntetést, 100 évet kaphat.

Ezek az összegek szinte eltörpülnek amellett a 65 milliárd dolláros kár mellett, amelyet Bernard Madoff Wall Street-i csaló okozott ügyfeleinek. Madoff - aki több évtizeden keresztül visszaélt a befektetők bizalmával, látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamathozamot fizetett az új áldozatok pénzéből - jelenleg egy észak-karolinai börtönben tölti 150 éves büntetését.