Kevesebb jut nyugdíjra a cafeteria megadóztatása miatt

Vágólapra másolva!
Érezhetően visszaesett a munkáltatói befizetések összege az önkéntes pénztáraknál a januárban bevezetett új cafeteria-szabályok miatt, különösen az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések csökkentek.
Vágólapra másolva!

Mind az egészségpénztáraknál, mind pedig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál komoly visszaesést mutatott az idei első negyedévben a munkaadói hozzájárulás - derül ki a pénztárak nagy többségét tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség előzetes adataiból. A hatás azért is jelentős, mert az önkéntes pénztári tagdíjbevétel mintegy 60-80 százaléka származik a munkáltatói befizetésekből.

A változást az idézte elő, hogy az idei évtől bevezetett cafetéria szabálymódosítás szerint már csak a számítógép- és internethasználat marad adómentes, a béren kívüli juttatási formák egy része - köztük az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve az önkéntes egészségpénztári munkáltatói befizetés - pedig 25 százalékos adómértékkel adózik.

A szövetség szerint az előzetes adatok alapján úgy látszik, hogy bár az egészségpénztáraknál a tagi befizetések összege többnyire emelkedett 2010. első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, a munkáltatói hozzájárulás azonban lényegesen csökkent.

Bár az egészségpénztárak közötti szórás jelentős, azonban átlagosan így is 4 és 21 százalék közötti visszaesést mutatnak az előzetes adatok a munkáltatói hozzájárulásban. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a befizetések még nagyobb visszaesése következett be a tavalyi év azonos periódusához képest: a tagi befizetések 1-16 százalék közötti csökkenést mutatnak, míg a munkáltatói hozzájárulás csökkenése átlagosan 10 és 23 százalék között mozog.