Hullámmozgással erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Viszonylag szűk tartományban, hullámzó teljesítményt nyújtott szerdán a forint, délután 264 forint alatt volt az euró.
Vágólapra másolva!

Szerda délután, nem sokkal fél 5 után 263,70 forinton jegyezték az eurót a devizapiacon, ekkor a dollárért 197, a svájci frankért pedig 185,70 forintot kértek a kereskedők.

Kedden délután és szerda reggel még 265 forint alatt mozgott az euró, ehhez képest minimális erősödést ért el a magyar fizetőeszköz, bár délelőtt 263,50 forint környékén is megfordult az euró. Majd a nemzetközi piacon az euró gyengült a dollárral szemben.

Ezzel párhuzamosan a bankközi devizapiacon gyengült a forint, 264,50-es szintre erősödött az euró, mert az euróövezet perifériáját alkotó országok (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) hozamprémiuma növekedett az etalonnak tekintett német kötvényhozamhoz képest. A görög hozamprémium például 517 bázispontot is elért, de emelkedett a spanyol és a portugál is. Az emelkedő hozamprémium arra utal, hogy a befektetők szemében romlott a szóban forgó országok megítélése.

Mi várható a forintpiacon?

A kereskedők többsége szerint a hét végéig 264 forint körül mozoghat az euró a választások második fordulóját és a jegybank hétfői kamatdöntő ülését megelőző kivárás miatt.

A Dow Jones hírügynökség reggeli összefoglalója szerint az Erste Bank és a Takarékbank elemzői viszont úgy vélik, gyengülés következhet a napokban, egy euró akár 266 forintba is kerülhet a bankközi piacon, a hét végén aztán fordulhat a trend és a forint ismét elérheti az eurónkénti 263 forintos szintet. .

A forint egyébként az országgyűlési választásokat követően lépte át tartósan a tavaly augusztus óta tartott 265-275 forintos euró jegyzési sáv erős szélét. Árfolyama átmenetileg a 261 forint alatt is volt az euró, ezen a szinten 2009 január elején járt utoljára.