Kevesebben kaptak 13. havi bért tavaly

Vágólapra másolva!
Tizenegy százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért 2009 végén, mint egy évvel korábban, az érintettek azonban átlagosan 16 százalékkal több pénzt kaptak - derül ki a Workania internetes állásportál megbízásából készült fizetési felmérés első negyedéves eredményeiből.
Vágólapra másolva!

Az átlagos összeg bruttó 188 ezer 600 forint volt, míg egy évvel korábban 162 ezer forint. Év végi jutalomban csak a munkavállalók csupán 40 százaléka részesült, ennek átlagos összege viszont 7 százalékkal nőtt, így 2009 végén átlagosan bruttó 197 ezer forint volt.

A segédmunkások közül 21 százalékkal, a szakképzett munkaerő, illetve a szolgáltatási szféra alkalmazottai közül 10 százalékkal, az adminisztratív alkalmazottaknál 13, a középvezetők esetében pedig 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik 2009 végén jutalmat kaptak. A felsővezetők közül tavaly 9 százalékkal kevesebben részesültek extra juttatásban az év végén.

A felmérés szerint a segédmunkások és az adminisztratív alkalmazottak csaknem fele annyival kevesebben kaptak 13. havi bért, mint egy évvel korábban. A felsővezetők körében 40 százalékkal csökkent ez a szám, az összeg nagysága azonban csaknem 60 százalékkal nőtt - derül ki a közleményből. 13. havi bért egyébként az állami cégeknél 63 százalékkal, a külföldi magántulajdonú cégeknél 2, a belföldi magántulajdonú cégeknél pedig 19 százalékkal kevesebb alkalmazottnak adták.

A közigazgatási szektorban dolgozók esetében drasztikusan (73 százalékkal) csökkent a 13. havi bér aránya. Az egészségügy területén és a gyógyszeriparban 53 százalékkal, az iskolák és kulturális intézmények esetében pedig 66 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott ilyen juttatást.