Egymilliárd dollárt vitt el a vulkán a légiközlekedésből - lapszemle

Vágólapra másolva!
A piacok már a görög csőd menetével is foglalkoznak, amerikai nagybankok eredménye adhat lendületet a befektetők kockázatkeresésének, 1 milliárd dollárt buktak a légiipari cégek a hamu miatt - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Görögország a mentőcsomagjára vár, de a piacok már azon spekulálnak, hogy vajon képes lesz-e az ország elkerülni az adósságainak átütemezését, ami lényegében az államcsőd beismerésével lenne egyenértékű - írja a Financial Times. Kedden kötvénykibocsátás fogja tesztelni a piac bizalmát a görög papírok iránt, szerdán pedig várhatóan megkezdődhetnek a hétfőre tervezett tárgyalások az IMF, az unió és a görögök között.

A feloldott repülési tilalom levegőt enged a légiközlekedési vállalatoknak, amelyek 8 millió utast veszítettek ezekben a napokban, s ez a Wall Street Journal (WSJ) szerint legalább 1 milliárd dolláros veszteséget jelent számukra. A lap szerint 2001, a World Trade Center elleni terrortámadás óta ez a legnagyobb légi stop.

A Daimler AG javította az ez évre várt profit-előrejelzését, mivel a Mercedes Benz eladások első negyedéves eredményei jobbak lettek a vártnál. A Wall Street Journal szerint ez a luxusautók piacának fellendülését mutatja.

Az autóipar mellett a számítástechnikára szakosodott iparágak is fellendülőben vannak - erre pedig az IBM első negyedéves riportja bizonyíték a WSJ szerint. Ebben az időszakban 13 százalékkal nőtt a vállalat profitja, ami alapján ők is emelték a 2010-re várható eredményt.

A BBC a bankszektor eredményeiről számolt be. A Citigroup a tavaly év végi veszteségből 4,4 milliárd dolláros nyereségbe csapott át, ugyanakkor figyelmeztettek a fellendülés törékenységére. A JP Morgan a várt felett teljesített és 3,3 milliárd dollárt ért el az első negyedévben, s ez 55 százalékos emelkedés az előző évi időszakhoz képest. A Bank of America 3,2 milliárd dollár nettó eredményt ért el. Három bankóriás jó eredménye fellendítheti a világ bankszektorába vetett bizalmat.