Lecsapnak a kiemelt nyugdíjakra Romániában

Vágólapra másolva!
Megszüntetné a kiemelt öregségi járandóságokat az a nyugdíjreform, amit az IMF szorgalmaz Romániában és amit a román kormányfő is támogat.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által szorgalmazott, a romániai nyugdíjrendszer átalakítását előíró új nyugdíjtörvény-tervezet elfogadását sürgette Emil Boc román miniszterelnök kedden a román parlament szenátusában.

A román kormány egységesíteni akarja a román nyugdíjrendszert úgy, hogy megszüntetné a kiemelt öregségi járandóságokat. Ezt az intézkedést az IMF fogalmazta meg egyik feltételként a Románia által tavaly márciusban megkötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú hitelmegállapodás keretében.

Emil Boc elmondta, hogy a jogszabálytervezet elfogadása azért szükséges, mert a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn. Arról biztosította a szenátorokat, hogy a kiemelt nyugdíjak újraszámolása következtében csak a 3 ezer lej (mintegy 190 ezer forint) fölötti nyugdíjak értéke fog csökkenni, az ennél kisebb járandóságokat az újraszámolás nem érinti.

A kormányfő közölte, hogy több mint 180 ezer kiemelt nyugdíjas van összesen Romániában, egy részük szerinte "igazságtalanul" magas nyugdíjat kap. Példaként említette, hogy a román állam az összes romániai nyugdíjasnak mindössze a 0,14 százalékát kitevő 8.342 személy öregségi járandóságára 120 millió eurót költ, amiből 60 ezer átlagnyugdíjat lehetne finanszírozni.

Romániában a kiemelt nyugdíjak egy része eléri a havi 8.500 eurót, míg a legalacsonyabb nyugdíj értéke 85 euró. A szenátus után a képviselőháznak is döntenie kell a törvénytervezet sorsáról.