Adórendszert egyszerűsítene és kitolná az eurót Járai

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond szerint az új kormány feladata egyebek mellett egyszerűsíteni az adórendszert és csökkenteni az elvonásokat. A volt pénzügyminiszter nem látja realitását az euró bevezetésének.
Vágólapra másolva!

Az új kormánynak egyik legfontosabb feladata lesz a gazdaság versenyképességének helyreállítása, az új pénzügyi kormányzatnak pedig azon a dilemmán kell felül kerekednie, hogy miközben beindítja a gazdaság növekedését, a költségvetés egyensúlya is javuljon - mondta Járai Zsigmond. Egyes lépéseket azonnal meg kell tenni, de lesznek olyanok, amik évekig tartanak - tette hozzá.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a jegybank volt elnöke szerint az új kormánynak egyszerűsítenie kell az adórendszert, csökkenteni az elvonásokat, az állam túlköltekezésének gátat kell szabnia és meg kell szüntetnie az ország bizonytalan gazdasági helyzetét. Járai Zsigmond azt is elmondta: egyelőre nincs realitása az euró bevezetésének.

Járai az új kormány azonnali lépései között az adócsökkentést, a bürokrácia csökkentését, és a korrupció visszaszorítását említette. "Úgy számolunk, hogy egy év alatt új gazdasági környezetet lehet teremteni, két-három év múlva helyreállhat a 4-5 százalékos gazdasági növekedés, ami szükséges ahhoz, megkezdhessük a felzárkózást az unió átlagához, és legalább tíz év kell ahhoz, hogy behozzuk azt a lemaradást, amelyet az elmúlt nyolc évben szenvedett el az ország" - mondta a pénzügyi szakember. Azt kell megoldani, hogy a költségvetésben megszorítások nélkül lehessen szerkezeti változásokat végrehajtani - tette hozzá.

Az egykori pénzügyminiszter az euróról szólva azt mondta: ma a magyar gazdaság nincs abban a helyzetben, hogy reálisan lehetne beszélni annak bevezetéséről, Magyarország nagyon távol van az euró bevezetéséhez elérendő kritériumok teljesítésétől.

Egy ilyen legyengült, rossz állapotban lévő gazdaságot ráadásul még inkább szétzilálná az euró bevezetése, egy gyenge gazdaságban ez nem lenne helyes lépés. Éppen ezért elsődleges a gazdaság helyreállítása, és ha ezt két-három éven belül sikerül megtenni, akkor lehet majd kitűzni egy reális dátumot - tette hozzá.