Egymilliárdot visszakapnak a fogyasztók az áramcégektől

Vágólapra másolva!
Az egyetemes áramszolgáltatónak mintegy egymilliárd, fogyasztónként átlagosan kétszáz forintot kell visszatérítenie a felhasználóknak - határozott a Magyar Energia Hivatal (MEH).
Vágólapra másolva!

A hivatal közleménye szerint a 2009. évi beszerzési árak mellett számított árrés - az egyes szolgáltatóknál eltérő mértékben - haladta meg a jogszabályban meghatározott mértéket az előzetes, de pontatlan becslések és a jogszabály változása miatt. Az egyes szolgáltatók a fenti összegek visszatérítését a 2010. évi egyetemes szolgáltatási árakba történő beszámítással kötelesek végrehajtani.

A 2009-re vonatkozó teljes visszatérítendő összeg 957 millió forint, ami ötöde a 2008. évi szolgáltatói árréstöbbletből fakadó összegnek. A teljes összeg felhasználónként átlagosan körülbelül 200 forintot jelent az idén, azaz a 2010. évi lakossági áramárak átlagosan kilowattóránként 6 fillérrel lesznek alacsonyabbak a 2010-re egyébként érvényesíthető szintnél.

Az éves átlagos árrés több, a szolgáltatók által előre csak korlátozott pontossággal becsülhető, általuk csak részben befolyásolható tényező függvényében alakul ki. Esetleges túllépése nem "jogszabálysértő" üzleti magatartás eredménye. Mivel az éves átlagos árrés véglegesnek tekinthető pontos értéke csak a tárgyév végét követően válik ismertté, az árszabályozás utólagos kezelési módszert biztosít a hivatalnak mind az éves átlagos árréstől való elmaradás, mind annak túllépése esetére.