Vágólapra másolva!
Összesen egymilliárd euróval több uniós forráshoz juthat Csehország, Lengyelország és Szlovákia a következő három évben az eddig tervezettnél, mert gazdaságuk a 2007-2009-es időszakban kiugróan jól teljesített - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn. A Pénzügyminisztérium szerint ennek nincs köze a források felhasználásához, hanem amiatt nem kapunk többletpénzt, mert pont a mérési időszakban történt a költségvetési kiigazítás.
Vágólapra másolva!

A most folyó hétéves (2007-2013) pénzügyi keretköltségvetésről kötött uniós intézményközi megállapodás értelmében automatikusan megemelik azon tagállamok részesedését a felzárkóztatási (strukturális) alapokból, amelyek gazdasági növekedése a 2007-2009 közötti időszakban legalább öt százalékkal meghaladja a büdzsé jóváhagyásakor készített becslésekben szereplő mértéket.

A lengyel gazdaság a 2005-ös becsléshez képest 8, a szlovák 10,8, a cseh 7,5 százalékponttal gyorsabb növekedést mutatott 2007-2009 között - írja az eGov monitor. Janusz Lewandowski uniós biztos gratulált az országoknak a teljesítményhez, a nehéz gazdasági környezet ellenére is. "Ezek a források segítenek majd tovább modernizálni a gazdaságaikat és felkészülniük a jövőre" - mondta.

"A vártnál gyorsabb növekedés Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában részben a strukturális és kohéziós alapok elhelyezésének köszönhető. Ez mutatja, hogy az unió kohéziós (felzárkóztatási -a szerk.) politikájából ezek az országok profitálnak. A többlettámogatás a következő három évre vonatkozik, és reméljük hasonló szellemben és hatékonysággal fog hasznosulni" - egészítette ki Johannes Hahn, a regionális politika uniós biztosa.

A döntés értelmében Lengyelország 633, Csehország 237, Szlovákia 138 millió euróval több uniós támogatásra jogosult 2011-2013 között, mint azt a források eredeti elosztásakor rögzítették.

Megkeresésünkre a Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a fentiekből nem derül ki, hogy az uniós forrásokat milyen hatékonysággal használták fel az országok. Míg náluk a 2005-ben figyelembe vett GDP arányok magasabbak lettek és ezt az akkor elfogadott korrekciós mechanizmus alapján figyelembe veszik, addig Magyarország a 2006 utáni kiigazítás növekedést visszafogó hatása miatt nem részesül a kompenzálásban.