Zöld utat kapott Demján Sándor kkv-bankja

Vágólapra másolva!
A GVH szerint a Demján Sándor tulajdonában álló Magyar Tőketársaság Zrt. megveheti a Milton Bankot, az összefonódás ugyanis nem vet fel versenyjogi aggályokat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tőketársaság Zrt. szerződést kötött a Milton Bank Zrt. részvényei 100 százalékának megvásárlására,a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az összefonódást engedélyezne - közölte a versenyhivatal. A bank megvételét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is engedélyezte (erről itt olvashat részletesen).

A Demján Sándor nagyvállalkozó által 2009 novemberében alapított Magyar Tőketársaság Zrt. korábban közleményben közölte, hogy elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok finanszírozását tartja, megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra.

A korábban a német WestLB AG tulajdonában álló hitelintézetet tavaly vásárolta meg a Wallis Zrt. Idén februárban a vállalat a részesedésszerzésről és együttműködésről állapodott meg a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel, amely később ajánlatot tett a 100 százalékos tulajdonrész megvásárlására, és a Wallis ezt elfogadta. A tranzakció várhatóan május elején zárul le.

Az új tulajdonos a későbbiekben tőkeemelés formájában további tulajdonostársak bevonását tervezi. Az MTI úgy értesült, hogy a Milton Bank a jövőben szoros kapcsolatra törekszik a takarékszövetkezetekkel. Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, és korábban többször ismertette elképzeléseit arról, hogyan finanszírozhatnák a takarékszövetkezetek a kkv-szektort.

A Magyar Tőketársaság Zrt. közvetlen vagy közvetett irányítása alá számos vállalat tartozik mind Magyarországon, mind külföldön. A Milton Bank Zrt. 100 százalékos tulajdonosa és egyedüli irányítója a Wallis Zrt volt.

A versenytörvény szerint a GVH nem tagadhatja meg az engedély megadását, ha az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon, különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként. Az összefonódás kapcsán a Magyar Tőketársaság oldaláról érintett vállalkozáscsoport tagjai és a Milton Bank Zrt. nem tevékenykednek azonos piacokon, továbbá a Milton Bank piaci részesedése az érintett piacon csekély, így az összefonódás következtében versenykorlátozó hatás nem valószínűsíthető. A Milton Bank a vállalkozásoknak nyújt szolgáltatásokat, amelyek vonatkozásában a Magyar Tőketársaság oldaláról érintett vállalkozáscsoport tagjai potenciális ügyfelek. Mindazonáltal a Milton Bank csekély piaci részesedése alapján káros versenyhatás fellépése az összefonódás következtében szintén nem valószínűsíthető.

A PSZÁF szerint a rendelkezésre álló adatok alapján a Milton Bank piaci részesedése a vállalati hitelek esetében nem éri el az 1 százalékot. A pénzintézet piaci részesedése még a kizárólag három legfontosabbként megnevezett versenytársat tekintve is jóval 10 százalék alatti mind a vállalati hitelkihelyezéseket, mind a betéteket tekintve.