Hiányosságokat talált az MFB-nél a felügyelet

Vágólapra másolva!
Célvizsgálatot végzett az állami tulajdonú MFB-nél a pénzügyi felügyelet, amely arra a következtetésre jutott, hogy a pénzintézetnek felül kell vizsgálnia kockázatkezelési szabályzatát, át kell vizsgálnia a hitelportfólióját, illetve ha kell, akkor a szükséges értékvesztést is el kell számolnia.
Vágólapra másolva!

Kockázatkezelési hiányosságok miatt felügyeleti intézkedést alkalmazott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a felügyelet. (A határozat szövegét itt olvashatja el.)

A felügyelet a honlapján publikált határozat szerint célvizsgálatot végzett a hitelintézetnél. Ennek nyomán felszólította az MFB-t arra, hogy a kockázatkezelésre, kockázatvállalásra irányadó belső szabályzatait legkésőbb 2010. május 15-ig vizsgálja felül, illetőleg módosítsa akként, hogy azok alapján a prudens hitelintézeti kockázatvállalási, és kockázatkezelési feladatok ellátása teljes körűen biztosítható legyen.

Át kell vizsgálni a hiteleket

A banknak az átdolgozott szabályzatok alapján át kell vizsgálnia a nem pénzügyi vállalkozások számára nyújtott hitelportfólióját, és szükség esetén gondoskodnia az egyes ügyletek megfelelő minősítési kategóriába történő átsorolásáról, illetve az értékvesztés megképzéséről.

A felügyelet az MFB-t felszólította arra is, hogy kockázatkezelési, kockázatvállalási gyakorlata során a vonatkozó belső szabályzataiban - különösen az ügyletminősítési és értékelési, az ügyfél- és partnerminősítési, és a fedezetértékelési szabályzatában - foglalt rendelkezéseket mindenkor maradéktalanul tartsa be.

Belső ellenőri jelentés június 15-ig

A banknak az átdolgozott szabályzatokat 2010. május 20-ig kell megküldenie a felügyeletnek. A határozatban megjelölt hitelportfólió ügyletenként történő átvizsgálásáról, szükség esetén új minősítési kategóriába történő átsorolásáról, illetve az értékvesztés elszámolásáról készült - az igazgatóság által megtárgyalt, és a felügyelő bizottság által jóváhagyott - belső ellenőri jelentést 2010. június 15-ig kell megküldenie a PSZÁF-nak.

A határozat ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek nincs helye, a határozat felülvizsgálatát a közléstől számított harminc napon belül jogszabálysértésre hivatkozással a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni.