Vágólapra másolva!
Március végén az éves GDP-arányos államháztartási hiány csaknem 70 százalékát tette ki a decifit, május végére pedig 82 százalékra várható ennek mértéke - jelentette be a Pénzügyminisztérium. Katona Tamás államtitkár arra emlékeztetett, hogy 2002-ben sem volt jobb a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben összesen 610 milliárd forint lett az államháztartás hiánya, ez az éves hiány 69,4 százalékát teszi ki - közölte Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerdán. Május végére 719,4 milliárd forint hiány várható, ami az éves deficit 82 százaléka.

Márciusban az államháztartás - önkormányzatok nélkül - 259,3 milliárd, az első negyedévben 609,9 milliárd forint hiánnyal zárt (a márciusi prognózis az előrejelzés 304,5 milliárd forint volt). Az adóbevételek többsége - így az szja, az áfa, valamint a járulékok - a vártnak megfelelően, vagy annál kedvezőbben alakult. Ugyanakkor elmaradás van a jövedéki és a társasági adónál. Áprilisban 82 milliárd, májusban 27,6 milliárd forint a tervezett deficit összege - ismertette az államtitkár.

Katona Tamás közölte, a Pénzügyminisztérium nem változtat a 878,9 milliárd forintos éves pénzforgalmi hiánycélon, ami GDP-arányosan 3,8 százalék. Ennek magyarázata, hogy a költségvetési hiány minden évben hasonló lefutást mutat: a kiadási tételek arányosan nagyobbak az első félévben, a bevételek közül jelentős tételek az év második felében érkeznek.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2002-ben május végére az államháztartás tervezett hiánya 81 százalékra teljesült. Ezzel vélhetően arra reagált, hogy Orbán Viktor, a választásokat az első fordulóban megnyerő Fidesz miniszterelnök-jelöltje keddi nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, ha az ország május végére majdnem az egész évre elfogadott hiányt kimeríti, akkor nem marad semmilyen tartalék, a hiánycélt nem lehet tartani. A Fidesz az elmúlt hónapokban is azt hangoztatta, hogy a 2010-es hiánycél nem reális, sokkal magasabb lesz a kormány prognózisánál.