Hétéves mélységben a magyar kincstárjegy hozama

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ keddi aukcióján 5 százalék alá süllyedt a három hónapos kincstárjegy hozama, erre legutóbb hét évvel ezelőtt volt példa.
Vágólapra másolva!

Kedden 30 milliárd forint értékben kínált fel három hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek az Államadósság Kezelő Központ. Az aukció több mint négyszeres túljegyzéssel zárult, a meghirdetett mennyiségre ugyanis 125,1 milliárd forint összegben érkeztek ajánlatok.

Az aukción 4,96 százalékos átlaghozam alakult ki, ez 12 bázispontos csökkenést jelent a három hónapos kincstárjegyek múlt heti aukciójához képest, 4 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci hozamnál, egyúttal hétéves mélypontot jelent. Az ÁKK statisztikái szerint ugyanis legutóbb 2003. február 18-án volt példa 5 százalék alatti hozamra, akkor 4,83 százalék volt az eredmény.

A kincstárjegyek túljegyzése és a hétéves mélypontra süllyedő hozam a kedvező hangulatot tükrözi. A külföldi befektetők hajlandók a korábbinál alacsonyabb kamat (hozam) mellett vásárolni a magyar papírokból, leegyszerűsítve ez azt jelenti, jobban bíznak a magyar állampapírokban.

A süllyedő hozam egyúttal a kamatcsökkentési várakozásokra is utal, a piaci szereplők újabb kamatvágást várnak a Magyar Nemzeti Banktól. A monetáris lazítás végrehajtását azonban megakadályozhatja, hogy a jegybank által kiemelten figyelt infláció magasabb lett a vártnál. (A márciusi adat a legrosszabb előrejelzéseket igazolta, 5,9 százalékos lett.)