Minimális pluszt termelt Európa

Vágólapra másolva!
A BUX-hoz hasonlóan nagyon szerény pluszt termeltek hétfőn a nyugat-európai tőzsdeindexek.
Vágólapra másolva!

A Görögország megsegítéséről hét végén született megállapodás miatt kialakult kezdeti optimizmus hamar eltűnt az európai piacokról.

A legjelentősebb európai részvények árfolyamát követő FTSEurofirst 300 index stagnált, miután a nap folyamán 18 havi csúcson is járt. A frankfurti DAX index is egy hajszálnyival zárt magasabban pénteki értékénél, bár nap közben 2008 szeptembere óta nem látott magas szintet is elért. A görög adósságrendezéssel kapcsolatos optimizmus nem hagyta érintetlenül az athéni tőzsdét: miközben az európai indexek többsége szerény emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést, az athéni 3,5 százalékos nyereséget ért el.

Európa-szerte keresettek voltak a bankpapírok: Frankfurtban a Deutsche Bank 0,4 százalékkal, a Commerzbank 0,5 százalékkal erősödött. Az olasz UniCredit 2,26 a Banco Santander 2,05 százalékkal emelkedett Milánóban. A svájci UBS 3,90 százalékkal erősödött. Londonban a Barclays, a HSBC, a Royal Bank of Scotland és a Lloyds Banking Group papírjai 0,5-2,3 százalékkal erősödtek.

A frankfurti indexnek erős támogatást nyújtott jó márciusi eladási számainak köszönhetően a BMW papírja, ami 0,75 százalékkal erősödött. Megterhelte viszont az indexet az Infineon 3,42 százalékos gyengülése. A félvezetőáramkör-gyártó javított második negyedéves és éves eredmény előrejelzésén, de a piac ennek ellenére is túlértékeltnek minősítette részvényének árfolyamát. Az európai indexek az energiaipari részvényektől is támogatást kaptak az erősödéshez, köszönhetően a 85 dollár fölé emelkedő olajáraknak.

A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 index végül 5777,65 ponton, 0,12 százalékos nyereséggel zárt hétfőn. A frankfurti DAX 0,02, a párizsi CAC 0,04 százalékkal emelkedett, mindkét index esetében ez inkább stagnálást jelent. A Budapesti Értéktőzsdén is hasonló volt a forgatókönyv: a kereskedés elején még fellendülést mutatott az index, a nap folyamán azonban nullázódott a nyereség. A BUX a pénteki záráshoz képest minndössze 0,04 százalékos növekedéssel zárt.