Eltűnt a Fidesz-eredmény a görög milliárdok között

Vágólapra másolva!
A Fidesz választási győzelmét gyorsan tudomásul vette a piac, így a kereskedőket a választás csak minimálisan foglalkoztatta. Mind a forint, mind a részvények piacán a görögök vették át a főszerepet a választási eredményektől.
Vágólapra másolva!

A magyar országgyűlési választások eredményét a devizapiac néma bólintással nyugtázta, ami annyit jelent, hogy nem történt semmi olyan meglepetés, amit eddig ne vártak volna. Az árfolyamokban már beárazták a kereskedők a Fidesz nagy arányú győzelmét, aminek a hatása önmagában az, hogy a kisebbségi kormányzás valószínűsége minimálisra csökkent.

A délelőtt folyamán az euró a kezdeti 267 forintról 265 alá került, később azonban már nem változott érdemben. A hazai választások helyett inkább a külföldi események az igazán meghatározók, első sorban a görög adósságválsággal kapcsolatosak. Erősödő eurót vár rövid távon a Commerzbank a görög mentés bejelentésére forint heti kereskedésében, de nagy fellendülésre nem kell számítani.

A görögök lenyomták a választást

A Commerzbank elemzése szerint a görögök mentési tervének bejelentése ugyan mérsékelte a kamatokat, amelyeket a kötvények után kell fizetniük, de még mindig nem akkorák, mint a válság előtt. A bank kiemeli, hogy a csomag nem egy, hanem három évre szól, azaz hosszabb távon jelenthet stabil hátteret az ország finanszírozásához.

Görögországnak 2012-ig 3 százalék alá kell szorítania a költségvetés hiányát, de ennél pontosabb feltételekről egyelőre nem tudni. A Commerzbank szerint valószínűtlen, hogy sokkal szigorúbb gazdálkodásra kényszerítenék a görögöket, mint a már elfogadott hiányleszorítási terv. A bank, amely közlése szerint soha nem tartotta valószínűnek a görögök bukását, most úgy látja, hogy a görög csőd valószínűsége lényegében megszűnt a csomag hatására.

A lengyel gyengítés hatása idáig nem ért el

Lengyelország gyengítette fizetőeszközét, a zlotyit, mivel ezzel kívánják segíteni az exportra termelő vállalataikat. A forintra ez kis mértékben hathat csak, mivel a régió egészének kockázata nem változott a lépés után.

A Credit Agricole elemzése szerint Magyarországon nem valószínű hasonló lépés, mivel a magyar gazdaságpolitika "nem aggódik annyira az árfolyam hatása miatt, mint a lengyel." Ezt alátámasztja, hogy a jegybanktörvény szerint az MNB elsődleges feladata az inflációs cél követése, s ennek nem felel meg a pénzkínálat növelése és a forint gyengítése az áremelkedés elengedésével.

Az eurót 264,83, a dollárt 194,81, a svájci frankot 183,98 forintért adták délután öt óra előtt.

Kétharmados reformokra várva

A Budapesti Értéktőzsde azonban nem teljesített jól hétfőn. A kereskedés elején még fellendülést mutatott az index, a nap folyamán azonban nullázódott a nyereség. A BUX a pénteki záráshoz képest 0,04 százalékos növekedéssel zárt, mindösszesen 9 ponttal magasabban.

Kuti Ákos, a Cashline részvénypiaci szakértője szerint a választási eredményt csak a kevés szereplő vette figyelembe befolyásoló tényezőként. Néhányan még bevásárolhattak a Fidesz kétharmadára játszva, de nagyjából ugyanennyien ki is használták a helyzetet profitkivételre, ezért nagy hatása nem volt az amúgy is várható eredménynek. A piaci várkozás a szakértő szerint az, hogy a párt kétharmadot szerez és reformokat hajt végre.

Kuti szerint a többség nagyobb Fidesz-győzelmet várt, de a választási első forduló számai "nem osztottak, nem szoroztak". A nap folyamán gyorsan a külföldi hírek vették át a főszerepet.

A vezető papírok közül az OTP 1 százalékos pluszban 7240 forinton zárt, a Mol 21 000 forinton (0,71 százalékos mínusz), a Magyar Telekom 800 ponton, 0,38 százalékos az Egis 0,23 növekedéssel, a Richter viszont 0,61 százalékos mínusszal zárt.