Egyhavi pluszbért kaptak az APEH dolgozói

Vágólapra másolva!
A prognózis feletti adóbevételek miatt egyhavi mozgóbért kaptak az adóigazgatási dolgozók.
Vágólapra másolva!

Egyhavi mozgóbért kaptak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) dolgozói, amit a pénzügyminiszter szerint a prognózis feletti adóbevételek indokoltak. A kifizetés az áprilisi kiadásokat terheli.

Oszkó Péter a csütörtökön elmondta: az adóigazgatási szakszervezetekkel megállapodtak abban, hogy a korrigált prognózishoz igazítják a mozgóbér feltételeket, de ezt nem foglalták írásba. A következő negyedévi feltételeket még ez a kormány alakítja ki - tette hozzá a miniszter.

Márciusban tüntettek

Az adóigazgatási dolgozók március elején tüntetést szerveztek, mert számításaik szerint átlagosan 20-25 százalékkal esett vissza keresetük a ki nem fizetett mozgóbérek és a 13. havi fizetés eltörlése miatt, miközben a közigazgatás egészében 8-10 százalékos volt a bércsökkenés.

A revizorok és a fináncok azért jártak különösen rosszul, mert a törvény értelmében fizetésük jó részét - tavaly négy és fél havi prémiumot - csak akkor kaphattak volna meg, ha túlteljesítik a költségvetés bevételi előirányzatait.

A szervezők szerint majdnem ötezer apehes és VP-s dolgozó gyűlt össze a szakszervezetek felhívására a Pénzügyminisztérium épülete előtt. A résztvevők közfelkiáltással hat pontból álló petíciót fogadtak el a , amelyet a pénzügyminiszter nevében Pichler Ferenc, a tárca szóvivője vett át.

Hatpontos volt a petíció

A szakszervezetek a két adóigazgatási szervezet stabilitásának megteremtését, a többletfeladatokhoz kapcsolódó források biztosítását, az adóigazgatásban dolgozók nagyobb erkölcsi, anyagi elismerését, az adóigazgatásban 2009-ben bekövetkezett nagymértékű keresetcsökkenés kompenzációját, valamint a 2010. évi költségvetésben meghatározott előleg kifizetésének biztosítását, és ha szükséges, a bevételi terveknek a PM által havonta kiadott prognózishoz való igazítását követelték.

Pichler Ferenc ekkor azt mondta: a minisztérium számára fontos, hogy mind az APEH, mind a VPOP dolgozói jó teljesítményt nyújtsanak. Továbbra is úgy gondolják azonban, hogy felvetett kérdéseket a tárgyalóasztalnál lehet megoldani, nem pedig demonstrációval.