Nyárig biztos nem lesznek lakásárverések Magyarországon

Vágólapra másolva!
Április 15-én ugyan lejár az árverési moratórium, de a kormány szerdai döntéséből adódó új határidős szabályok miatt nyárig nem lehet végrehajtáson kívüli lakásárveréseket tartani Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Technikainak tűnő, de érdemi hatással járó változtatásokat fogadott el szerdán a lakásárverésekkel kapcsolatban a kormány, aminek következtében június előtt nem lehet elárverezni a lakásokat - derült ki a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. Az új szabályok a moratórium lejártakor már érvényben lesznek, az eddig kiírt árveréseket is újra meg kell majd hirdetni.

Az új szabályok értelmében a lakás elárverezési hirdetményének megjelenése után minimum 45, maximum 60 napnak kell eltelnie az árverés megtartásáig. Mivel az árverési moratórium április 15-én jár le, legkorábban június 1-jén kerülhet sor árverésre.

A dátumnak azért van jelentősége, mert a kormány ezzel ugyan hivatalosan nem hosszabbította meg a moratóriumot, de mégis olyan döntést hozott, amellyel gyakorlatilag megoldotta, hogy a kovetkező kormány hivatalba lépéséig már ne legyenek lakásárverések. A választási győzelemre esélyes Fidesz már egyértelművé tette, hogy a moratórium neghosszabbításában gondolkodik.

Az új szabályok szerint csak PSZÁF-engedéllyel rendelkező cégek árverezhetnek, és kizárólag az APEH online aukciós felületén - azaz megszűnnek a hagyományos árverések. Az adóst és az önkormányzatot 30 nappal az árverés előtt értesíteni kell (vagyis legkorábban május 1-jén), 6 hónapnál nem régebbi értékbecslésre van szükség, az ebben szereplő értéknél pedig legfeljebb 30 százalékkal olcsóbban lehet eladni a lakást. Az adóhivatal a saját adatbázisa alapján ellenőrzi az értékeket, a vevőknek az ügyfélkapun keresztül van lehetőségük vásárolni, egy árverés 3 napig tart.

"A piacbarátság és a tulajdonosok védelme között kellett egyensúlyt találni, a piaci krachot nem kockáztathattuk" - mondta az [origo] kérdésére Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, aki szerint a "politikai folklór" része lett az ellenzék részéről a moratórium meghosszabbításának kérdése.