Hat év után újra külkerhiány Kínában

Vágólapra másolva!
Márciusban Kínának kereskedelmi hiánya volt, vagyis a világ legnépesebb országa többet importált, mint amennyit exportált. Ilyen legutóbb 2004 áprilisában fordult elő.
Vágólapra másolva!

Kínának márciusban minden bizonnyal hiánya keletkezett a külkereskedelmében, az import gyors növekedése miatt - közölte az előzetes becslést pénteken Pekingben Csen Dzsi-an kereskedelmi miniszterhelyettes. A pontos adatokat a jövő héten ismerteti a kínai vámhivatal.

Elemzők szerint a hiány keletkezése arra vall, hogy a kínai központi bank idei pénzügypolitikai szigorításai - eddig már kétszer növelte a kereskedelmi bankok tartalékolási kötelezettségét - egyelőre nem hátráltatják azt a segítséget, amelyet a kínai import látványos növelése ad a világgazdaságnak.

A kereskedelmi miniszterhelyettes pénteken megerősítette: nem hagynak fel az export támogatásával. Hozzátette, tovább növelik az importot, főleg a stratégiai nyersanyagokét, tartalékolás végett.

Kína exportja februárban 45,7 százalékkal, behozatala 44,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első két hónapban 21,8 milliárd dollár volt a kereskedelmi többlete, 50,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.