Újabb csúcson a svájci frank az euróval szemben

Vágólapra másolva!
A svájci frank az uniós közös deviza 1999-es bevezetése óta legmagasabb árfolyamát érte el csütörtökön az euróval szemben. Délelőtt 1,4187-ig gyengült az euró.
Vágólapra másolva!

A bankközi devizapiacon a kora délelőtti 1,4230 frank körüli euró jegyzésről a svájci márciusi termelőipari beszerzési menedzser index (PMI) közzétételét követően rövid idő alatt 1,4200 alá, 1,4187-ig gyengült az euró, ami soha nem látott alacsony értéket jelent. Negyed tizenkettő körülre 1,4197-re korrigált az árfolyam.

A svájci PMI márciusban 2006 novembere óta nem látott magas szintre 65,5 pontra emelkedett a februári 57,4 pontról. Az elemzők várakozásainak mediánja 58,7 pont volt, de a tényadat még a felmérés legoptimistább előrejelzéseit is felülmúlta. Az index havi növekedési értéke a legmagasabb a mutató kalkulálásának 1995-ös bevezetése óta.

A svájci frank március közepén kezdett érezhetően erősödni az euróval szemben, mert piaci értesülések szerint a svájci jegybank (SNB) az eddiginél kisebb elánnal közd a a frankerősödés ellen. A svájci jegybankárok azóta jelezték, hogy a frank túlzott erősödésével szemben fellép majd a jegybank, de a jelek szerint a piac vagy nem hisz a bankároknak, vagy nem tartja képesnek a bankot a folyamatok ellenőrzésére.

A rég látott erősödési menetnek köszönhetően a világ egyik vezető bankháza, a UBS AG az eddigi 1,45-ös szint helyett 1,40-re változtatta a három hónapon belül várható frank/euró árfolyamot, vagyis további erősödés van kilátásban a pénzintézet szerint.

A svájci pénz erősödésének Magyarországon is lehetnek hatásai, a lakáshitelesek nagy többségét jelentő frankhitelesek ugyanis így nem örülhetnek a viszonylag erős forintnak, a frank remeklése miatt ugyanis emelkedhetnek a törlesztőrészletek (erről itt olvashat részletesebben).