Szárnyalt a BUX, megugrott az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 644,61 pontos, 2,66 százalékos emelkedéssel, 24 890,16 ponton zárt csütörtökön. A legtöbbet az OTP emelkedett, közel 4 százalékkal drágultak a bankpapírok. A részvénypiac forgalma 24,6 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények egyaránt erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Napközben enyhe pluszban mozgott a tőzsde, majd délután meredek emelkedésbe váltott. Söre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője elmondta: semmi sem indokolta azt az optimizmust, amely a nemzetközi tőzsdéket jellemezte csütörtökön. A szakértő úgy vélte, érthetetlen miért uralkodott el a piacokon egy rendkívül erős vevői hangulat a csütörtöki kereskedés során, mivel semmilyen olyan hír nem látott napvilágot, amely erre alapot adott volna.

Rámutatott: a magyar tőzsde jelentősen felülteljesítő volt mind a régiós, mind a nyugat-európai börzékhez viszonyítva. A rendkívül pozitív hangulatot jelezte az is, hogy a befektetők nem csak a vezető részvényeket, hanem a kisebb papírokat is nagy mennyiségben vásárolták, ami likviditási bőséget jelez a piacon.

Söre Balázs szerint elsősorban nagy nemzetközi befektetők húzhatták fel a részvényárfolyamokat azt követően, hogy csütörtökön fél háromkor több amerikai makroadat is napvilágot látott.

Pénteken az európai tőzsdék nagy része zárva tart majd a húsvéti nagypéntek miatt - a BÉT nyitva lesz -, valamint nem kereskednek az amerikai börzéken sem.

Az OTP részvények ára 3,92 százalékkal 7140 forintra nőtt, a Mol árfolyama 2,49 százalékkal 20 600 forintra erősödött.

A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 1,37 százalékkal 813 forintra emelkedett, forgalma 1,9 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 800 forinttal, 1,88 százalékkal 43 300 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.