Orbán fenntartaná a kilakoltatási moratóriumot

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor egy kampányrendezvényén ígéretet tett arra, hogy fenntartják a kilakoltatási moratóriumot, amíg a bajbajutott hitelfelvevők helyzete nem rendeződik. A Fidesz elnöke szerint a probléma alapja a magas munkanélküliség, ezért munkahelyteremtéssel lehetne kezelni azt - erről egy veszprémi rendezvényen beszélt.

A hiteleit fizetni képtelen emberek megsegítésére két szabályozást hozott a kormány. Az egyik a kilakoltatási moratórium, amely március 1-én járt le - ennek lényege az volt, hogy a téli hideg idején átmenetileg se kerüljenek utcára a bajbajutottak. A másik, az árverezés felfüggesztése április 15-én jár le, ez a kormányrendelet azt tiltja, hogy a hitelezők ne árverezhessék el az ingatlanokat a határidő lejártáig.

Március közepén a Magyar Szociális Fórum, a Magyar Hitelszövetség, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és több más szervezet az árverezési moratórium fél éves meghosszabbítását kezdeményezte. Érvelésük szerint a határidő és az új kormány felállása közötti időt kihasználnák az árverezők és áron alul értékesítenék az ingatlanokat.