Geithner: Elfogadhatatlanul magas marad a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A munkanélküliség - jelenleg 9,7 százalék - a válság hatására még egy darabig elfogadhatatlanul magas marad - jelentette ki Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"A munkanélküliségi ráta rettenetesen magas és elfogadhatatlanul magas marad még sokáig" - fogalmazott Geithner az NBC Today című műsorában.

Az amerikai kormány pénteken jelent a márciusi munkanélküliségi adatokról. A Reuters által megkérdezett elemzők úgy vélik, hogy 200 000 új munkahely létesült, így a válság kezdete óta másodszor fordulna elő, hogy növekszik a munkahelyek száma.

A gazdaság elkezd munkahelyeket teremteni - mondta Geithner. A gazdaság már növekszik, ez az első lépés, a következő lesz a munkahelyek számának növekedése. Ahhoz azonban hosszú idő kell, hogy elérjük a válság előtti szintet - tette hozzá.

Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma a március 27-ével záródó héten 6 ezerrel csökkent, a vártnál mindössze ezerrel kisebb értékre, 439 ezer főre. Négyheti mozgóátlaggal számolva a kérelmek 6,75 ezerrel 447,250 darabra csökkentek, mely 2008 szeptembere óta a legalacsonyabb mért érték.

A március 20-ával bezáródó héten a tartós munkanélküliek száma 6 ezerrel csökkent 4,66 millió főre. Négyheti mozgóátlaggal számítva a segélyt tartósan igénybe vevők száma 12,5 ezer fővel csökkent, 2009 januárja óta nem látott mélységre, 4,68 millióra.