Varga Mihály: Már egy lassú stabilizáció is elég a Fidesz terveihez

Vágólapra másolva!
Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a kormányváltás után el kell kezdeni a tárgyalásokat az IMF-fel, meg fogják változtatni a költségvetést, és a Fidesznek már az is elég lesz a tervei végrehajtásához, ha a világgazdaságban megindul egy lassú stabilizáció.
Vágólapra másolva!

Tekintettel arra, hogy a 2010-es költségvetés "már csak papíron létezik", valószínűleg már a kormányváltás után el kell kezdeni a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

Arra a kérdésre, igazak-e sajtóhírek, hogy az IMF a 7 százalékos államháztartási hiányt nem nézné jó szemmel, de 5-5,5 százaléknál még "becsuknák a szemüket", Varga Mihály azt felelte, hogy nincs felhatalmazva arra, hogy a tárgyalásaik minden eleméről beszéljen. De, mint mondta, a Fidesz és az IMF képviselőinek legutóbbi megbeszélése két órán át tartott, s "nagyon sok elemét" végigvették benne a magyar gazdaságnak.

Pénteki pletykák

A piacokon pénteken jelentek meg olyan meg nem erősített hírek, miszerint "valahol középen" találkozhat a Fidesz és az IMF a választások utáni költségvetési tárgyalásokon, de az IMF-nek szigorú feltételei lesznek a hiánycél esetleges növelésének elfogadása fejében. Az egyik vezető nemzetközi elemző cég szerint az IMF 5,5 százalékos hiánnyal egyezne ki, míg a Fidesz 7 százalékosat ajánlott.

"Abban maradtunk, hogy most mindenki megvárja a választásokat" - mondta, hozzátéve: szerinte a Fidesznek is az a helyes, ha ezt teszi, és utána kell majd eldönteni, hogyan tovább - mondta.

A politikus szerint egyébiránt három lehetséges forgatókönyv van. "Az egyik, hogy egy új kormány megvárja, amíg kifut ez a mostani szerződés, 2010 októberéig, és akkor kezd majd utána egy tárgyalást. A másik lehetőség, hogy már a kormányváltás után egy tárgyalás elindul, és a harmadik lehetőség, hogy a kormányváltás után az októberig terjedő időszakban felkészülünk egy másfajta helyzetre. Én annak látom a legnagyobb esélyét - tekintettel arra, hogy a 2010-es költségvetés már csak papíron létezik -, hogy egy kormányváltás után majd el kell kezdeni a tárgyalásokat" - fejtette ki. Arra a kérdésre válaszolva, hogy ezek szerint megváltoztatják-e a költségvetést, azt felelte: "igen", ezt tervezik.

Csak irányokról beszélnek

A gazdaság állapotának pontosabb ismerete nélkül legfőképpen csak irányokról lehet beszélni - hivta fel a figyelmet Varga Mihály, aki a szem előtt tartandó gazdaságpolitikai irányok sorában egyebek mellett a munkahelyteremtést, az adócsökkentést és a családok támogatását is megemlítette.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a jelenlegi világgazdasági válság során mindezt egyszerre hogyan tartja végrehajthatónak, a Fidesz politikusa azt felelte: ugyanúgy, ahogyan azt a Fidesznek egyszer, 1998 és 2002 között már megtette. Arra a megjegyzésre reagálva, hogy akkor nem volt ilyen súlyos világgazdasági válság az országban és szűkebb és tágabb környezetében, utalt arra, hogy akkor is volt világgazdasági válság: hiszen éppen arra az időre esett az orosz piac és az ázsiai piacok összeomlása.

Számos elemző szerint a világgazdaságban már megindult egy lassú stabilizáció - emlékeztetett Varga Mihály, hozzátéve: nekik már ennyi is elég lesz ahhoz, hogy a terveik végrehajtását elkezdjék.