Gyatra számok a magyar autópiacról

Vágólapra másolva!
A magyar autópiac továbbra is kiábrándító számokat produkál, az év első két hónapjában 60 százalékkal csökkentek az újautó-eladások.
Vágólapra másolva!

Februárban összesen 3043, az év első két hónapjában pedig 5820 darab új személyautót adtak el a magyarországi autókereskedők, ami 56, illetve 58 százalékos visszaesésnek felel meg éves összevetésben - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn.

A kishaszonjárművek piaca még ennél is rosszabb számokat produkált januártól február végéig mindössze 1064 kelt el belőlük, ami 60 százalékos hanyatlást jelent. A motorkerékpárok értékesítésében mindkét vizsgált időszak során 50 százalék körüli visszaesés volt látható, februárban 110, január-február során 183 darab motorkerékpárt helyeztek forgalomba.

A hitelszigorítás is betesz a piacnak

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete már február elején közölte, hogy 2010 első hónapjaiban az előző év hasonló időszakához képest alacsony eladási adatokra lehet számítani, ivel 2009 első harmadában jelentős árengedménnyel készletcsökkentő akciók zajlottak.

Az egyesület az idei év második félévében várja a forgalom növekedésének megindulását. A szervezet egyúttal közölte: a keddtől hatályba lépő, a lakás- és autóhitelezést szigorító kormányrendelet és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ajánlásai miatt még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a gépjármű-forgalmazók.

Az MGE mindazonáltal növekedést vár, a szervezet korábban közzétett előrejelzése szerint az idén 65 ezer személygépjárművet helyeznek majd forgalomba, ez közel 8 százalékos bővülés jelentene 2009-hez képest.

Kiábrándító számok a közelmúltból

A múlt évben és januárban is nagyon rosszul szerepelt a magyar autópiac: 2010 első hónapjában 2768 darab személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 54 százalékkal kevesebbet az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly pedig az új személyautók eladása 61 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, a kishaszonjárművek piaca 51, a motorkerékpároké pedig 54 százalékkal esett vissza.