A zloty segített a forintnak, 268 alá került az euró

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint, követve a jó gazdasági kilátásai miatt erősödő lengyel devizát: hétfőn kora este 267,90 forinton jegyezték az eurót a devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Hétfőn, nem sokkal este hét óra előtt az euróért 267,90 forintot kértek a devizakereskedők egy euróért, szemben a délelőtti 269,50, illetve a pénteki 269,30 forinttal. A dollár jegyzése 198 forintra körül járt, a svájci franké pedig 184 forintra csökkent hétfő estére.

Az euró gyengült napközben a dollárral szemben, a keresztárfolyam a 1,36 feletti szintekről 1,35 közelébe süllyedt, részben a fontra ható erőteljes eladási nyomás hatására, ami 10 havi mélypontra vitte le a brit deviza árfolyamát a dollárral szemben. A font zuhanása azzal magyarázható, hogy az befektetők Görögország pénzügyi gondjai miatt nem bíznak az eurózóna pénzügyi stabilitásában. A font egy éve a legnagyobb egy napon belüli, háromszázalékos veszteséget szenvedett el a dollárral szemben.

A térségbeli devizák körében elmaradt az euró gyengülését általában kísérő árfolyamvesztés, ami leginkább a zlotynak volt köszönhető. A lengyel pénz 14 havi árfolyam csúcsot állított be 3,93 körüli euróárfolyamon. Kereskedők szerint néhány hónapos távlatban a jegyzés a 3,70-es euró felé halad. Hétfőn gazdasági fellendülést igazoló lengyel termelőipari beszerzési menedzser index és az ország legfőbb felvevőpiaca, az euróövezet javuló feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe segítette erősödéshez a lengyel devizát.

A forint árfolyama a zloty mozgását követve erősödött. A kereskedők a héten továbbra is 270 forintos euróval számolnak, a hét közepe felé inkább e szint felett mozoghat a kurzus.