OTP: Ajánlások a tízmilliós bírság után

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank tudomásul veszi a PSZÁF piacfelügyeleti eljárásban hozott határozatát, mely szerint 10 millió forintos bírságot kell fizetnie a banknak. Annak érdekében pedig, hogy az ilyen típusú emberi mulasztások a jövőben megelőzhetőek legyenek, az OTP ajánlásokat fogalmazott meg a BÉT kereskedési rendszerébe épített kontrollok továbbfejlesztéséről, ezzel egyidejűleg megvizsgálja saját rendszerének továbbfejlesztési lehetőségeit is
Vágólapra másolva!

A tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt tízmillió forint bírságot rótt ki az OTP Bankra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken. A bank Mol törzsrészvényekre tett, a kereskedés záró szakaszában, az árfolyamnál jóval alacsonyabb értéken, eladási ajánlatot, amit néhány percen belül visszavont. A bank munkatársa véletlen elütésre hivatkozott. Mint elmondta, ezer darabos eladást akart bevinni a rendszerbe. Az ajánlat azonban több mint két percen keresztül látható volt a piac szereplői számára, így befektetési döntéseik meghozatalakor befolyásolta értékítéletüket a valós keresleti-kínálati viszonyokról és a várhatóan kialakuló egyensúlyi záróárról.

A felügyelet megítélése szerint a vizsgált, az utolsó üzletkötés árfolyamánál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb értéken regisztrált tőzsdei ajánlat - különösen kiemelkedő darabszáma, valamint az ajánlat beadása és visszavonása között eltelt időtartam miatt - a piaci szereplők számára jelentősen észlelhető volt.

Az OTP tudomásul vette a felügyelet döntését és ajánlásokat tesz a BÉT felé a kereskedési rendszerébe épített kontrollok továbbfejlesztéséről.