A Holdra nem menne Obama, de a hiány az egekbe ugrik

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök 3800 milliárd dolláros költségvetési tervet mutatott be hétfőn, a deficit az egekbe emelkedhet.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott hiánnyal zárhat a 2010-es amerikai költségvetés, amennyiben elfogadják a Barack Obama amerikai elnök által bemutatott 3800 milliárd dolláros tervet. Az amerikai költségvetési év mindig októberben kezdődik, így a mostani előterjesztést még a kongresszusnak is el kell addig fogadnia.

A tervek szerint 1560 milliárd dolláros lesz a deficit. A hiány annak ellenére ugrik majd meg, hogy Obama törölte azt az programot, amelynek keretében űrhajósok mentek volna a Holdra, emellett több belföldi porgram esetében is befagyasztották a kiadási tételeket három évre. A holdraszállási projektet még az előző elnök, George W. Bush fogadta el, a cél pedig az volt, hogy 2020-ig újra meghódítsák az amerikai asztronauták a Holdat - Obama szerint azonban egyéb, innovatívabb projektek elől vitte el a pénzt ez a terv.

A deficit megugrása annak fényében különösen meglepő, hogy Obama elismerte, hogy nem lehet úgy folytatni a pénzköltést, mintha a deficitnek semmi jelentősége nem lenne. Az elnök szerint a költségvetés prioritása a munkahelyteremtés, a tervekben 100 milliárd dolláros adócsökkentés szerepel a foglalkoztatottság növelését célozva. Obama többet költene a zöld technológiákra, a hadseregre és az oktatásra, miközben 120 kormányzati programot visszafognak majd.