Vágólapra másolva!
Április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok. A törvénymódosításra azért van szükség, hogy az adósok ne a téli hidegben veszítsék el a lakásukat - jelentette be Kiss Péter.
Vágólapra másolva!

A kormány arról hozott döntést, hogy április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok. A módosításra Kiss Péter társadalompolitikai miniszter szerint azért van szükség, hogy azok, akik nem tudják törleszteni a lakáshitelüket, ne a téli hidegben veszítsék el lakóhelyüket. Az árverési moratórium kedden, február 2-án lép érvénybe - hangzott el a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Az eddigi törvényi kezdeményezésekhez képest - amelyek a kilakoltatások ellen igyekeztek védeni - újabb kiskaput csuk be a kormány, a végrehajtáson kívüli értékesítés lehetőségét felfüggeszti erre az átmeneti időszakra - mondta a miniszter. A legutóbbi törvénymódosítás e tárgyban arról rendelkezik, hogy december 1. és március 1. között nem lehet embereket kilakoltatni. Ez azonban nem vonatkozott a lakáshitel-szerződésekben rögzített, erre irányuló feltételekkel történő árverezésekre. A bajba jutott adósoknak segítséget kell nyújtani, áthidaló kölcsönnel vagy hitel-átütemezéssel, hogy ki tudják fizetni a fennmaradt adósságot - tette hozzá Kiss Péter.

A nem fizetés miatt veszélybe került 6-11 ezer lakásból néhány százról van szó. Kiss Péter megjegyezte, az előrejelzések szerint a következő napokban rekord hidegre számíthatunk, akár a mínusz 20 fokos hőmérséklet is előfordulhat.