Új bank alapításával szabadulna a pénzmosási botránytól a Vatikán

Vágólapra másolva!
Saját központi bankot alapít a Vatikán, hogy áttekinthetőbbé és ellenőrizhetőbbé váljanak a Szentszék pénzügyei - számolt be szerdai számában a La Stampa című lap.
Vágólapra másolva!

Saját bank alapításával tenné ellenőrizhetőbbé a Szentszék pénzügyeit a Vatikán, olasz lapinformációk szerint. A bankalapítással egyebek mellett céljuk az is, hogy az utóbbi időben a lapok címoldalán egyre többet szereplő vatikáni pénzintézet, az IOR (Vallási Műveletek Intézete) tevékenységét átalakítsák, és a vatikáni bank működését a nemzetközi normákhoz igazítsák.

A Vatikán pénzügyeit intéző IOR elnöke, Ettore Gotti Tedeschi, valamint a bank egyik igazgatója ellen szeptemberben indított vizsgálatot a római ügyészség, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a bank pénzmosásban vett részt. Az olasz pénzügyőrség le is foglalt 23 millió eurót a bank egyik számláján.

Több mint egy éve keringenek olyan hírek, amelyek szerint az olasz nyomozóhatóságok vizsgálják a vatikáni bank több millió euró értékű tranzakcióit, hogy nem pénzmosás rejlik-e mögöttük.

Az IOR-nál mintegy egy éve hajtottak végre vezércserét, ekkor került az elnöki székbe Ettore Gotti Tedeschi, aki a pénzügyi etika szakértője, és éppen azért esett rá a választás, hogy rendet teremtsen a bank számláinak dzsungelében.