Századvég: Jelentős kockázat a nyugdíjpénzek felélése

Vágólapra másolva!
Jövőre a korábban vártnál nagyobb, 3,3 százalékos GDP-növekedésre és 2011 végére 6,25 százalékos alapkamatra számít a Századvég. A gazdaságkutató szerint középtávon jelentős kockázat lehet, hogy átmeneti bevételekből, illetve a magán-nyugdíjpénztári vagyonból finanszíroz a kormány egyenlegrontó intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. felfelé módosította növekedési várakozásait, így előrejelzésük szerint az idén 1,1, jövőre pedig 3,3 százalékkal bővül a magyar gazdaság. A kutatók szerint tovább folytatódik a kamatemelési ciklus, és 2011 végére a jegybanki alapkamat 6,25 százalék lesz - derül ki a gazdaságkutató legfrissebb elemzéséből.

Az elmúlt hónapok legfontosabb fejleményének nevezik, hogy az idei harmadik negyedévben - 2008 óta először - nőtt a háztartások fogyasztási kiadása, és ennek köszönhetően a belső kereslet is. "A jövő évi adóváltozások 300-350 milliárd forintot hagynak a háztartásoknál, és bár a többlet a magas jövedelmű és alacsonyabb fogyasztási rátával rendelkező háztartásoknál keletkezik, ez tovább javíthatja a fogyasztásra adott korábbi előrejelzésünket" - fogalmaz az elemzés.

A Századvég szerint a költségvetési politika szempontjából középtávon jelentős kockázat lehet, hogy átmeneti bevételekből, illetve a felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyonból finanszíroz a kormány egyenlegrontó intézkedéseket.

Az elemzés szerint az adórendszer egyszerűsítése dinamizálhatja a gazdaságot, a válságadók, valamint a kiszámíthatóság csökkenése ugyanakkor rontja az üzleti környezetet. A kutatók úgy vélik, hogy a kockázatokat szerkezeti átalakításokkal kellene kezelni, mellyel közép- és hosszú távon is egyensúlyba hozható lenne a költségvetés.

Az autóipari beruházások javítják az előrejelzést

A beruházási aktivitás a harmadik negyedévben tovább zsugorodott - állapítja meg az elemzés, hozzátéve, hogy a jövő évi adóváltozások miatt a vállalati szektor adóterhelése összességében emelkedik, valamint az egyes ágazatokra kirótt különadók érdemben rontják a befektetési klímát. További kockázat, hogy a vállalati hitelezésben egyelőre nem látszik fordulat, ráadásul a bankok hitelkínálatát a szektorra kivetett extra adó is visszafogja - vélik. A beruházási előrejelzést a közeljövőben megvalósuló autóipari beruházások javítják.

A Századvég elemzése kitér arra, hogy a foglalkoztatottak száma bővült, az aktívak száma rég nem látott magasságokban jár, és a munkanélküliek száma is csökkent a harmadik negyedévben. Ugyanakkor figyelmeztető jelnek tartják, hogy folyamatosan emelkedik a 12 hónapja, vagy annál régebb óta munkát keresők száma és aránya, ami a magas munkanélküliségi ráta beragadását eredményezheti.