Reuters-elemzők: Nem kérdés a folytatódó kamatemelés

Vágólapra másolva!
A Reuters elemzői felmérése szerint a piac egyértelműen kamatemelési ciklust vár a következő hónapokban, abban azonban már nincs egyetértés, hogy a következő emelés már idén bekövetkezik, vagy csak januárban. A márciusban felálló új monetáris tanács várható politikájáról még a piacon is óvatosan nyilatkoznak.
Vágólapra másolva!

A piac szerint rövid távon marad a jegybank kamatemelési ciklusa: a Reuters elemzői felmérésében a válaszadók 2011 első negyedévében emelést várnak átlagosan 6 százalékos szintig. A 27 megkérdezett szakértőből 13-an vállalkoztak becslésre, közülük öten 5,75, ketten 6, öten 6,25 százalékra várja az emelés tetejét rövid távon. Egy elemző 6,5 százalékot jósolt, viszont ő 2012-ig várja ezt a számot.

A jegybank november végén 25 ponttal 5,5 százalékra emelte az alapkamatot. A lépést akkor egyes elemzők "figyelmeztető lövésként" értékelték, amely célja a kormány figyelmeztetése lehet. Később Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke azt nyilatkozta, hogy ha az infláció alakulása indokolja, tovább emelkedhet a kamat.

Az emelés azonban nem feltétlenül a december 20-i ülésen következik be. Orosz Dániel, az AXA csoport stratégiai elemzési igazgatója szerint a legfontosabb mutatók a legutóbbi döntés óta inkább stagnáltak vagy nem romlottak jelentős mértékben, ezért kevésbé valószínűnek tartja, hogy idén lesz még egy emelés. "Ugyanakkor az nem kérdéses, hogy a kamatemelési ciklus tovább folytatódik" - vélte az elemző.

A szakértő szerint az első kilenc hónap csökkenő trendje után októberben váratlan ugrást tapasztaltak az árszínvonalban. Ez szerinte főleg a gyenge termés miatti élelmiszerár-sokk következtében alakult így, azonban felerősíti a hatást a viszonylag gyenge forint, a magas szinten beragadó országkockázat és a csúcsokat döntögető üzemanyagár-szint. "Hosszabb távon pedig a válságadók is éreztetik árfelhajtó hatásukat" - tette hozzá.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank szakértője szerint hajszálon múlhat, hogy emel-e a jegybank jövő héten. Szerinte az emelés mellett szól, hogy Simor András és más vezető jegybankárok az infláció leszorításáról beszéltek, bár hozzátette, hogy a bank számításai (3,6 százalék) szerint alacsonyabb lesz az infláció, mint a jegybanki várakozás (4 százalék). A Reuters felmérése szerint Árokszállási Zoltán úgy fogalmazott a január-február utáni időszakról, hogy "egy kamatcsökkentést nem lehet kizárni".

Márciusban négy monetáristanács-tagnak jár le a mandátuma, amely helyeket a jelenlegi szabályok szerint felváltva Orbán Viktor kormányfő és Simor András jegybankelnök jelöltjével töltik fel. Egy kormánypárti javaslat szerint azonban a tagokat a gazdasági bizottság jelölné.

Tóth Gyula, az UniCredit szakértője viszont már decemberben újabb emelésre számít, s ezt a központi bank bejelentéseinek logikájából véli kiolvasni. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy az új monetáris tanács nekikezdhet a csökkentésnek, de az egyben a forint gyengülésével is járhat.

Diana Gesheva, a 4Cast elemzőközpont szakértője "meglehetősen ésszerűnek" nevezte a kamatemelési várakozást. Mint kifejtette a Reutersnek, a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez néhány hónapon belül 1 százalékponttal kell emelnie a kamatot.

A Reuters felmérése szerint az inflációs ráta 2011-ben átlagosan 3,8 százalék lehet, miközben jövő év végére 3,7, 2012 végére 3,2 százalékra kerül az áremelkedés üteme. A negyedik negyedéves GDP-emelkedés üteme 1,8 százalék lehet, jövőre éves szinten 2,7 százalék lehet az idei 1,2 százalék után.

A költségvetés hiányában a többség egyetért a 3,8 százalékos hivatalos adattal, van azonban elemző, aki szerint már idén is 4,2 százalékra szalad el a deficit. A jövő évi európai uniós elszámolás szerinti hiányt átlagosan 2,3 százalékra várják, de az adat csalóka, mert van elemző, aki a nyugdíjvagyont is beszámítva 5,6 százalékos többletet vár. Az uniós elszámolási szabályokról még nincs döntés, az legkorábban a csütörtök-pénteki EU-csúcson derülhet ki.