A magyar GDP tizedéért fejleszt az Audi

Vágólapra másolva!
2015-ig 11,6 milliárd eurót fordít fejlesztésre világszerte az Audi, amiből a győri gyárnak is jut majd 900 millió.  
Vágólapra másolva!

Az Audi a következő öt évben több mint 10 milliárd eurót, a magyar hazai össztermék (GDP) nagyjából 10 százalékának megfelelő összeget fordít fejlesztésre. A luxusautókat gyártó német társaság hétfői bejelentése szerint 2011 és 2015 között összesen 11,6 milliárd eurót ruháznak be a gyártási technológia és a modellkínálat fejlesztésébe.

A cég nagyjából 5 milliárd euróból a németországi - ingolstadti és neckarsulmi - üzemeket modernizálja, és jövőre 1200 fővel bővíti az alkalmazotti állományt. A legtöbb pénzt új modellek és újgenerációs - elektromos és hibrid - motorok fejlesztésére fordítja a Volkswagen konszernhez tartozó vállalat. A fejlesztéseket főként kínai piac a dinamikus bővülést ígérő kilátásai indokolják - áll Axel Srotbek pénzügyi igazgató közleményében.

Az Audi Kínában már több mint 1 millió kocsit adott el, az egymilliomodik darabot - a társaság honlapja szerint egy metálkék Q5-öst - az idén októberben adták át a vásárlónak. Ugyanakkor megfigyelők szerint az ázsiai országra koncentráló fejlesztések veszélyeket is hordozhatnak. Erre utal például az, hogy hétfőn a frankfurti tőzsdén meredek, 5 százalékot közelítő gyengüléssel reagáltak német autóipari részvények egy hírre, amely szerint a 22 millió lakosú Pekingben jövőre feleannyi új autóra adnak ki forgalomba helyezési engedélyt, mint idén, hogy megfékezzék a kínai fővárosban eluralkodó közlekedési káoszt, az állandó dugókat.

Győrben 900 millió euróból bővítenek

Kilencszáz millió eurós (252 milliárd forint) beruházással bővíti ki győri gyárát az Audi 2013-ig - jelentette be még szeptemberben a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az autógyártó igazgatótanácsának elnöke.

A bővítéssel közvetlenül 1800 új munkahely létesül - jelentette ki akkor a kormányfő. Orbán "nemzetgazdasági jelentőségűnek" nevezte a beruházást, mondván, a kibővített üzem csúcskapacitáson plusz 2 százalékpontos növekedési potenciált jelent majd a magyar gazdaságnak.

Három év múlva az Audi a régióban a vállalat törzsállományát, a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít majd megélhetést. Évente 125 ezer autó gördül majd le a gyártósorról, köztük az Audi TT Coupé és Roadster, az A3 Cabriolet valamint az A3 egy további változata.