Elmarad a Posta megaberuházása Gödöllőn

Vágólapra másolva!
Nyáron még arról volt szó, hogy a Magyar Posta Gödöllőre tervezett központjában kaphat munkát a Sony decemberben bezáró üzemében dolgozók egy része. A Posta azonban a piaci tendenciák miatt letett a beruházásról, így nem lesz központ. A város vezetője nem kapott hivatalos értesítést.
Vágólapra másolva!

"A beruházás koncepciójának kidolgozása óta eltelt időszak jelentős mértékű változásokat hozott a levélpiacon, ezért a Magyar Posta felülvizsgálta álláspontját, és nem tervezi a jelenlegi kapacitások bővítését, így nem épül új logisztikai központ Gödöllőn" - tájékoztatta a cég az [origo]-t.

Az állami kézben lévpő társaság indoklásában közölte: az elmúlt évek folyamatait vizsgálva megállapítható, hogy a küldeményforgalom növekedése stagnál, és ez a tendencia tapasztalható európai viszonylatban is. A küldeményelektronizálódás és a postai szolgáltatások területén 2013-ra várható piacnyitás következtében küldeménybővülésre a levél termékkörben nem lehet számítani.

A polgármestert nem tájékoztatták

"Nem kaptam tájékoztatást erről, várjuk a hivatalos megkeresést" - mondta az [origo]-nak Gémesi György, Gödöllő polgármestere, miután az [origo]-tól értesült, a Magyar Posta letett arról, hogy Gödöllőn hozza létre hétszáz embernek munkát adó logisztikai központját.

"A város kiemelten kezelte az ügyet, amikor tavaly a Posta döntött a beruházásról: ár alatt adta el a területet, és sürgősséggel kezelte az engedélyeztetést. Az első közbeszerzés érvényes, de eredménytelen volt, ezt követően megállt az ügy. Nyáron kerestem a Posta felügyeletét ellátó minisztert, Fellegi Tamást, hogy mi lesz a beruházás sorsa, de nem jött válasz a megkeresésemre" - tette hozzá Gödöllő polgármestere.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Posta budaörsi logisztikai központja - Gödöllőn nem lesz ilyen

Először múlt csütörtökön megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy a kommentálják a döntést, illetve hogy a Posta lépése miatt terveznek-e kompenzációt adni a városnak, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg a válasz. A gödöllői munkaügyi központot is kerestük, hogy a Sonytól elbocsátandó embereknek milyen munkalehetőséget kínálnak, de a kirendeltséggel sem tudtunk beszélni.

Nyáron még volt remény

A Sony június 2-án jelentette be, hogy az 1996-ban alapított, többek között DVD-felvevőket gyártó Sony Hungária Kft. anyacége decembertől leállítja a munkát gödöllői üzemében, és a gyártást malajziai gyárába, Kuala Lumpurba telepíti át.

A japán óriásvállalat lépése meglepte Gémesi Györgyöt, a város polgármesterét, aki az [origo]-nak akkor azt mondta: derült égből villámcsapásként érte a hír. A városvezető azonban akkor még reménykedett abban, hogy a Magyar Posta Gödöllőre tervezett bázisa megmenti a Sony üzeméből elbocsátandó munkavállalókat. A polgármesterhez hasonlóan a gödöllői Sony gyár alkalmazottai is döbbenten vették tudomásul a japán anyavállalat döntését. Azt mondták, még a cég magyarországi vezetőit is váratlanul érte, különösen azok után, hogy nagyszabású fejlesztéseket hajtottak végre és jelentettek be.

Gödöllő kétszeresen rosszul jár a két cég kedvezőtlen döntésével, elesik a vállalatoktól származó iparűzésiadó-bevételektől, nem beszélve a munkanélküliség emelkedéséről. Pedig a város kifejezetten jó foglalkoztatási adatokkal rendelkezik. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Gödöllőn októberben közel 21 ezer munkavállalói korú embert tartott nyilván, a nyilvántartott munkakeresők száma pedig 795 volt, vagyis az ÁFSZ által mért relatív munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt, ami kedvezőbb, mint a Sony bejelentése után a 854 álláskeresőből adódó több mint 4 százalékos ráta. Az októberi adat jobb a budapesti 4,02 százalékos rátánál is, és bőven alulmúlja a tizenkilenc megye 8,12 százalékos mutatóját.