Meghosszabbítják a vitatott adókedvezményeket az USA-ban

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy Barack Obama elnök választási ígéreteinek egyike az adókedvezmények megnyirbálása volt, az Egyesült Államokban további két évre meghosszabbítják a Bush-kormányzat által nyújtott adókedvezményeket minden adófizető számára.
Vágólapra másolva!

Megállapodásra jutott Barack Obama amerikai elnök a republikánusokkal az adókedvezményekről, így elhárult a veszélye annak, hogy a jelenlegi összetételű kongresszus a karácsonyi szünetig egyetlen törvényt sem fogad el.

Obama hétfőn bejelentette, hogy a kompromisszumos egyezség értelmében január 1-jétől további két évre meghosszabbítják az előző, Bush-kormányzat által nyújtott adókedvezményeket minden adófizető számára. Cserébe az ellenzéki republikánusok elfogadták, hogy a munkanélküli-juttatások fizetésének idejét 13 hónapra emeljék.

A demokrata kormányzat magánszemélyek esetében évi 200 ezer, házaspároknál pedig évi 250 ezer dolláros jövedelemig hagyta volna meg az adókedvezményeket. A republikánus szenátorok viszont ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenki kapjon kedvezményt, és meghatározatlan időre hagyják érvényben a vonatkozó törvényt.

"Ez a kompromisszum nélkülözhetetlen lépés a fellendülés útján" - idézte Obama szavait a Bloomberg, aki hozzátette azt is, hogy az ország hosszabb távon nem engedheti meg magának a csökkentett adókulcsokat.

Az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) számításai szerint az adókedvezmények kétéves meghosszabbítása 501 milliárd dollárjába kerül a szövetségi költségvetésnek, miközben Obamára egyre nagyobb nyomás nehezedik az 1,3 billiós költségvetési hiány csökkentésére. A CBO úgy véli, hogy a gazdaságnak rövid távon kedvező az adókedvezmények fenntartása, hosszabb távon viszont káros következményekkel jár.

Gazdagok az adókedvezmények ellen

Korábban több mint négyszáz amerikai cégtulajdonos és szakember írta alá a Boston Group által köröztetett petíciót, amely a kongresszust és Barack Obama elnököt arra szólította fel, hogy hagyják lejárni az idei év végén a magas jövedelműeknek nyújtott adókedvezményeket.

Petíciójukban azt írták, hogy ha visszatérnének a magasabb rátákhoz a felső 30 százaléknál, akkor az 700 milliárd dollár bevételt jelentene a költségvetésnek 10 év alatt, melyet az oktatásba, az egészségügybe, a megújuló energiába, munkahelyteremtésbe, valamint a közlekedésbe lehetne fektetni.

Az ötletet számos meglepő helyről is támogatták. "Az embernek a 'felső végen' - mint nekem - sokkal több adót kell fizetnie" - mondta a második leggazdagabb amerikai, Warren Buffett az ABC-nek.

Fontos Obamának az új START-szerződés

Bár Obama választási ígéreteinek egyike éppen az adókedvezmények megnyirbálása volt, az elnöknek nem maradt választása, mert a republikánus szenátorok a múlt héten azzal fenyegették meg, hogy megbénítják a törvényhozói munkát. A Harry Reid szenátornak, a többségi demokrata frakció vezetőjének küldött levelükben a republikánusok közölték, hogy addig nem hajlandók egy törvényről sem tárgyalni, amíg megegyezésre nem jutnak az adókedvezményekről, valamint a kormány tevékenységének finanszírozásáról a 2011. évi pénzügyi évet illetően.

Az Obama-kormányzat azt szeretné, hogy a kongresszus még az év vége előtt döntsön olyan törvényekről, amelyek fontosak számára. Ezek között van az Oroszországgal kötött új START-szerződés, amely a hadászati támadófegyverek csökkentését irányozza elő.

Pénzügyi szükséghelyzetet hirdetett hétfőn Kaliforniában Arnold Schwarzenegger távozó kormányzó, aki javasolta, hogy az állam törvényhozásának rendkívüli ülésén fogadjanak el egy 9,9 milliárd dolláros megszorítócsomagot a következő két évre. A kormányzó egyebek között indítványozza, hogy áprilistól 15,7 százalékkal csökkentsék a rászoruló családok támogatását, júliustól pedig teljes egészében számolják fel a közérdekű munkavégzés programját. A megszorítócsomag értelmében megszűnhet a szemészeti ellátás támogatása, az orvosok korlátozzák a receptek felírását, és az otthoni ellátórendszer kedvezményezettjei körében évi 10 alkalomra korlátozhatják az orvosi vizitek számát.