Túljelentkezés volt a magyar állampapírokra

Vágólapra másolva!
Javult a hangulat az állampapírpiacon: csütörtökön a tervezett 40 milliárddal szemben több mint 50 milliárd forintért adott el kötvényeket az ÁKK, szemben az előző két kincstárjegy-aukcióval, amelyeken a gyenge érdeklődés miatt 10 milliárddal csökkenteni kellett a kibocsátott mennyiséget.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ a csütörtöki aukción a hároméves kötvényekből 20, az öt- és tízéves papírokból pedig 10-10 milliárd forintos csomagot kínált fel a befektetőknek. A piaci szereplők nagy étvággyal érkeztek, a legrövidebb futamidejű kötvényre 75,3, a másik két papírra pedig 56, illetve 34 milliárd forint értékben tettek ajánlatot. A fokozott érdeklődés miatt az ÁKK végül összesen 51 milliárd forint értékben adott el kötvényeket, szemben a tervezett 40 milliárdos mennyiséggel. (Az ÁKK egyébként a megszokottnál kevesebb papírt hirdetett meg, a korábbi kötvényaukciókon a hároméves papírból 20, a másik kettőből 15-15 milliárd forintos csomagot kínált fel.)

A hároméves állampapír 7,9, az ötéves 7,93, a tízéves pedig 8,08 százalékos átlaghozam mellett kelt el, ami a szerdai másodpiaci hozamhoz képest 2, 9, illetve 10 bázispontos csökkenésnek felel meg, ez pedig azt jelenti, hogy javult a magyar állampapírpiac megítélése a befektetők szemében.

A csütörtöki kötvényaukció az előző két kincstárjegy-aukcióhoz képest jelent pozitív fordulatot: a múlt csütörtökön és ezen a héten kedden ugyanis gyenge volt a befektetői érdeklődés, ezért az ÁKK az eredetileg tervezett 40 milliárd forintos mennyiség helyett csak 30 milliárd forint értékben adott el kincstárjegyeket. A javulás azzal magyarázható, hogy csütörtökön az előző napokkal ellentétben jó hangulat alakult ki a nemzetközi piacon, a befektetők a kockázatosabbnak tartott eszközökből is szívesebben vásárolnak, ezt a forint erősödése is bizonyítja. A sikeres aukció ellenére azonban még bőven van hova süllyedniük a hozamoknak: a két héttel ezelőtt, a szintén terv feletti eladással zárult aukción kialakult átlaghozamoknál a csütörtöki hozamok jóval, 76-94 bázisponttal, vagyis közel 1 százalékponttal magasabbak lettek.