JP Morgan: Legkorábban 2019-ben lesz magyar euró

Vágólapra másolva!
Magyarroszág és Lengyelország legkorábban 2019-ben vezetheti be az eurót, a valutauniós csatlakozás pedig Magyarországon a korábbinál "kevésbé sürgető célkitűzés" - vélik a JP Morgan elemzői.
Vágólapra másolva!

Magyarország legkorábban 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet - jósolták pénteken londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint az euróövezeti adósságválság miatt már nem tűnik olyan vonzónak a valutauniós tagság e három ország számára, mint korábban.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői nemrégiben már jelezték, hogy a 2010-es évtized végéig, illetve a 2020-as évekig kitolták a közép-európai Hármak eurócsatlakozásának időpontjára adott előrejelzésüket, pénteken azonban részletes elemzéssel indokolták ezt a prognózist.

A ház ebben az elemzésben elismerte, hogy az általa jelenleg várt csatlakozási időpont öt évvel későbbi az idei év elején érvényes prognózisnál. A JP Morgan citybeli szakértői szerint azonban az előrejelzés e felülvizsgálatának fő oka a közép-európai országcsoport eurólelkesedésének csökkenése, valamint "az euróövezet életképességét fenyegető kihívások".

A cég szerint az euróövezeti csatlakozás gazdasági ösztönzői Magyarország esetében a legerősebbek a régiós hármak közül, mégis a legutóbbi magyar gazdaságpolitikai lépések arra vallanak, hogy a valutauniós csatlakozás Magyarországon is most már a korábbinál "kevésbé sürgető célkitűzés".