Késett a vonata, milliós kártérítést kap a francia ügyvéd

Vágólapra másolva!
Több mint 1,3 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg egy francia bíróság a francia állami vasúttársaság egyik utasának, amiért késett a vonata.
Vágólapra másolva!

Kártérítést kell fizetnie a francia állami vasútnak, amiért egy vonat késével kárt okozott egyik utasának, a társaságnak így perek sorozatára kell felkészülnie - írja a Le Figaro.

Az SNCF társaságnak azért kell fizetnie, mert nem teljesítette a pontosságra vonatkozó vállalásait. A cég felelősségét először tavaly szeptemberben mondta ki egy párizsi bíróság, az ügyet egy ügyvéd, Rémi Rouquette robbantotta ki. Az ügyvéd azzal vádolta a társaságot, hogy mivel késett a vonata, így nem érte el a lyoni csatlakozást, aminek következtében nem tudott időben Nîmes-be érkezni, ahol pedig tárgyalása lett volna - a pert ebből adódóan el is vesztette.

A párizsi bíróság kimondta, hogy az SNCF-nek kötelessége a menetrendben szereplő időpontra az adott állomásra vinni az utasokat, legyen szó gyorsvonatokról, vagy egyszerű külvárosi szerelvényekről. Az SNCF-nek 4836,12 eurós kártérítést kell fizetnie, ami a jelenlegi árfolyamon több mint 1,3 millió forintot tesz ki. A bíróság azt is megállapította, hogy mivel a késést váltóhiba okozta, így a társaság nem hivatkozhat elháríthatatlan külső okokra.

"A döntés minden bizonnyal további pereket indít el" - mondta a Le Figarónak Jean-Claude Delarue, az egyik utasszervezet szóvivője, aki szerint az különösen fontos az ítéletben, hogy először ismerték el a külvárosi vonatokat használó utasok esetében a pontossághoz való jogot. Ezek az utasok teszik ki az SNCF ügyfélkörének 60 százalékát, az SNCF eddigi gyakorlata pedig az volt, hogy a távolsági vonatközlekedésben a jegy árának egy részét ugyan kifizette kompenzációként, ha a késés több mint 30 perces volt, de a külvárosi utasoknak nem járt ez az összeg. A mostani eljárásban nem ilyen kompenzálásról van szó, a megítélt összeg ugyanis a jegy árának többszöröse.